Plynkáček v Akureyri 6

Ráno jsem se vzbudila brzy. Zvyk železná košile, ale nevadí mi to, aspoň to znamená, že si tvořím režim. Po chvilce lenošení v teple jsem se přemohla na sprchu. Až jsem se zase zachumlala do teplého oblečení, slavnostně jsem si pustila Třinecký koncert i s obrazem a usmívající se A., snědla zbytek bábovky od maminky s lesním Skyrem a když je ta sobota, dala si bílou kávu (zasvěcenci ví, že nemluvím o kofeinu). V 10 hodin jsem pomalu vyšla směr kostel a přestože východ slunce měl být až za hodinu, venku bylo zvláštně. Mraky se šplhaly pomalu po úbočí hor vzhůru a všude bylo tak, jako když se u nás stmívá. Dole u přístavu jsem viděla přeplněné fitcentrum lidmi – stroje, v horním patře kruhový trénink. A lidé se trousili na výletní plavbu za velrybami. Já si šla tak porůznu stále dokola, až jsem došla k zavřenému kostelu.

Naštěstí jsem se rozhodla to nevzdat, dala si další tři kolečka mezi domy a pak již dveře byly otevřené. I se mnou nás bylo 10 a probíhalo to islandsko-anglicky, následně se přidala litevská rodina a závěrečná modlitba probíhala ve všech 3 jazycích včetně 4., mé češtiny. Bylo to milé. Když jsem chtěla jít domů, začalo sněžit a já dostala pozvání na oběd. Mohla jsem strávit příjemné odpoledne s místními, pochutnat si na polévce z květáku a brokolice a houskách s domácím poctivým originálním palestinským hummusem, sýrem, zeleninou a marmeládou. Když jsem se loučila a odmítla odvoz domů, že se chci projít, zrazovali mě, že to bude klouzat. Ale já mám přece boty otestované ze severu! A pohleďte, copak jde něčemu takovému odolat? Navíc jsem na sobě měla islandskou pláštěnku, tak co víc chtít?

Ano, toto je uprostřed města, jen kousek nad hlavním nákupním centrem s nejlepší a nejdražší pekárnou. Po obejití jsem navázala na cestu, kterou jsem už šla od vodní elektrárny přes park a opět mě dostaly bílé cesty. Po silnicích auta musela jet krokem, protože první sníh roztál a udělal tenkou vrstvu ledu a další se na něm neproježděně kupil. Všichni se ale tvářili ohleduplně a já si vychutnávala první stopy na cestách. 

Pokračovala jsem zadními ulicemi města až k tomu včera objevenému Bónusu, kde jsem se rozšoupla a koupila si toustový zrníčkový chléb, máslo, sýr a dva banány. Pak už jen z kopce pomalu domů. Najednou to tu vypadá jinak. Už chápu, jak je v knihách popisovaná bílá tma, jak to vypadá. Najednou je podnebí jemně bílé dávno po západu slunce, je vidět daleko a přestože je vše v mlze, výhled z okna do kopců nemám černý, ale nad stromy je bílé světlo. Je to opravdu zvláštní. A když nám konečně nasněžilo, pan Plynkáček, o kterého se pokouší střídavě teploty, se mi teple oblékl, vylezl z postele a postavil sněhuláka.

Zavolat si s rodiči, nachystat kousek chleba na večeři se sýrem a banán a do konvičky čaj, zavolat s D., napsat, vyčistit zuby a s knížkou do postele. Dnešek byl příjemný, a přesto jsem zase nachodila 10 km. Je mi ale krásně, získala jsem dnes vše, co jsem potřebovala pro obveselení duše. Jen nevím, jestli nemám být nervózní, zda se zítra dostanu ven, protože soused, když jsem přicházela, už vytáhl motorový odhrnovač sněhu a z druhé strany soused startuje jen land-rovery. A to pomíjím, jak má každý druhý dům před dveřmi sněžné skůtry (které se ve městě prodávají vedle motorek). Pokud se zítra neozvu, napadl metr sněhu, což se na přelomu listopadu a prosince již stalo. Jo a taky změny geomagnetického pole země mě připravují o signál. Ale taky se mi tím zvyšuje možnost vidět polární záři. Tak si to přeberte 🙂

0. Úvod a odjezd

  1. První srovnání zdravotnictví a rtg projekce
  2. Zbytek rtg projekcí
  3. Sportem ku zdraví
  4. O žádankách, doktorech, pravomocích a vitaminových předsudcích
  5. Poslední projekční rozdíly

15 komentářů u „Plynkáček v Akureyri 6

  1. Se nedivím, že má Plynkáček teploty, když staví sněhuláka bez bot 🙂
    Ta fotka je zatím ze všech s Plynkáčkem jednička!

    P. S.
    Nechceš pro tento cestopis vytvořit samostatnou rubriku?
    Přimlouvám se…

  2. Pingback: Plynkáček v Akureyri 7 | Berry

  3. Pingback: Plynkáček v Akureyri 10 | Berry

  4. Pingback: Plynkáček v Akureyri 12 | Berry

  5. Pingback: Plynkáček v Akureyri 16 | Berry

  6. Pingback: Plynkáček v Akureyri 19 | Berry

  7. Pingback: Plynkáček v Akureyri 21 | Berry

  8. Pingback: Plynkáček v Akureyri 25 | Berry

  9. Pingback: Plynkáček v Akureyri 26 | Berry

  10. Pingback: Plynkáček v Akureyri 27 | Berry

  11. Pingback: Plynkáček v Akureyri 28 | Berry

  12. Pingback: Plynkáček v Akureyri 29 | Berry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.