Letmý pohyb budí bouři

 „Predictability: Does the flap of a butterfly’s wings in Brazil set off a tornado in Texas?“ (Wiki)

Byla jsem si dnes zařídit pas. Když začala věc na Ukrajině, zaregistrovala jsem titulek, že lidé bouřlivě žádají o pasy a na úřady se nedá dostat. Z legrace jsem se podívala na svůj a zjistila, že mi s počátkem pandemie propadl. Měsíc jsem se snažila získat termín a za další měsíc ho ulovila. Dnes jsem šla konečně na úřad. Byla jsem v napětí – musela jsem před tím stihnout 4 pochůzky a získala jsem ranní časovku. Podařilo se mi přiběhnout včas.

Normální občan by asi přemýšlel, že bude focený na doklad a zase 10 let fotku nebude moci změnit a upravil by se. Jak jsem přemýšlela včera večer já? Kdy jindy si zastřihnout ofinu než teď? Takže mé vlasy jako vrabčí hnízdo, než si zase najdou za dva týdny svůj prostor pro ulehnutí, spálený obličej ze čtvrtečního půldne v lese a kruhy pod očima z vyčerpání posledních dvou svátečních dvanáctek s vráskami ze stresu posledních týdnů plných starostí jsou má úprava fasády. Ano, ideální vizáž na doklady.

Po vyřízení formalit mi paní úřednice nařídila se posunout na židličce dozadu a zadívat se na fotoaparát, který blikl. A říká – uděláme ještě druhou fotku, klidně si můžete dovolit náznak úsměvu. V mé mysli se mi roztáhly koutky od ucha k uchu, jen jsem neukázala zuby. Cvak. Na monitoru přede mnou se objevily dvě fotky. Dvě téměř totožné fotky. Úřednice vzdychla, tak asi tu druhou teda. Byla jsem z toho obrazu poměrně vyjevená. V mé mysli jsem udělala tak obrovský pohyb, ale na venek to nebylo vůbec poznat.

Když jsem mírně zkoprnělá odcházela z úřadu, potřebovala jsem vyřešit poslední pochůzku zběsilého rána (ano, rána, ne dopoledne) a do sluchátek si pustila stažený Deeptalks s mou oblíbenou Martinou Viktorií Kopeckou, který jsem rozposlouchala na cestě předchozí večer. A za chvíli mluvila o sebeobraze, o tom, jak se ve Stardance naučila všímat svého těla. A jak měla v mysli pocit, že dělá pohyb centimetrů až metrů, ale na videu to bylo nepatrné. Ztotožnění.

V tom obraze pokračovala k tomu, jak to někdy máme ve vztazích a komunikaci. Celý ten rozhovor je plný velkých povzbuzení. Ale tahle pasáž s předešlým prožitkem mi zůstala v mysli. Jak noha nohu minula, přemýšlela jsem nad svým chováním posledních týdnů. Nad jednou výčitkou, kterou jsem před pár dny dostala. Nad tím, kdy jsem lámaně vysvětlovala mamince nedávnou reakci, kdy si myslela, že se na ni zlobím, ale já tak projevovala svou lásku a že mi na ní záleží. Nad okamžikem, kdy ze mě byla před pár dny velká teta megera, která neuměla zvládnout komunikaci, protože potřebovala naplnit potřeby neteřinky.

Letmý pohyb motýlích křídel může způsobit tajfun na druhém konci světa.

Mé podrážděné odseknutí může řetězovou reakcí v komunikaci rodiny způsobit křik.

Na druhou stranu, mnou vyseté semínko rajčete letos spustilo vlnu lásky. Ale o tom zase příště.

A na dobrou noc včelí křidélka z mandloní. Které přitahují davy. Děkuji za dočtení a vaši věrnost, možná budu zase po chvilkách psát. Jen tak. Protože mi někteří říkali, že to čtou rádi a že jim přes rok chybím. A i pro jednoho to vlastně budu dělat ráda.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zamyšlení a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u „Letmý pohyb budí bouři

  1. I když to vždycky nejde, je samozřejmě dobré mít nezávislý (nejlépe objektivní) korektiv. Fotku na pas. Video tance. Slova člověka, který – když se mu něco nezdá – nemlčí a zeptá se. Abychom viděli, že naše mysl je poněkud jiný vztažný systém, který funguje podle vlastních zákonitostí a ne vždy se nám pracně získaný výsledek podaří protlačit do světa kolem nás. Ale i úmysl se cení, vytváří předpoklad, bez něj to nejde. Že se to někdy nepovede dotáhnout do úplného konce, je sice na první pohled trochu nepříjemná, ale v důsledku nesmírně užitečná skutečnost, protože se z ní dá poučit, aby to příště klaplo. A už teď se těším na báječné důsledky vysetí rajčatového semínka :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.