Exodus podle Mosadu

Název knihy: Exodus podle Mosadu (Mossad Exodus)
Autor: Gad Šimron (překlad David Weiner)
Nakladatelství: Zeď, Praha
Rok vydání: 2020, 1. vydání
ISBN: 978-80-907674-9-2, 261 stran

Obsah: Novinářský popis operace pohledem jednoho z agentů Mosadu, který se nepravidelně vracel a mohl být u počátku i konce neobvyklé mise. V Bibli můžeme číst, že Šalomouna navštívila královna ze Sáby. A jejich potomci se stali menšinou Etiopských židů, kteří začali mít ve vlasti velké problémy. Odtrženi od svaté země, nevěda, že existují bílí židé, dodržovali zvyky ve své bublině. Izraelský národ se v 80. letech rozhodl ve velkém pomoci s jejich repatriací útěky do uprchlického Súdanského tábora (vydávajíce se za křesťany) a pak nákladními vozy k moři a následně čluny do mezinárodních vod do vojenské lodě. Nebo leteckou cestou – buď přes humanitární operace nebo tajně v noci na bývalých zarostlých letištích. Autor popisuje příhody, problémy, i vývoj samotné operace a krycího letoviska na oko, které postupně začalo fungovat tak dobře, že celou operaci samo zaplatilo a ještě zbylo. 

Ukázka: Kapitola 30

Naše malé vysílačky fungovaly pouze na velice krátkou vzdálenost. Zbytek komunikace přicházel ve zkomolené podobě. Pochopili jsme, že čluny námořního komanda se ještě nespojily s mateřskou lodí a že mezitím probíhají urgentní konzultace s Dannym týkající se dalších kroků. Oddechli jsme si. Znamenalo to, že Dannymu se podařilo vyjasnit s důstojníkem ono nedorozumění a už byl volný jako pták.

Vzpomínám si, že i přes nervy drásající čekání nebylo možné nekochat se úchvatnou scénou. Srpek měsíce vymalovat okraj laguny stříbrným lemem a pohyb hejn ryb rozlámal hladinu na myriády záblesků světla. Obloha byla posetá zářícími hvězdami a drobné vlnky tiše šplouchaly na pláži.

Vlastní názor: Okolo doby většího odpočívání (původně jsem myslela, že během nemoci, a ono po svátcích), četla maminka na i-rozhlasu rozhovor o operaci. Díky tomu jsme viděli film Red sea diving resort, a to mě nadchlo si přečíst knihu. Souhlasím s autorem, že to předloze neodpovídá a kvůli tomu, že jsem výjimečně prvně viděla film, jsem se v některých pasážích nemohla zorientovat (ve filmu jako jedna epizoda a ve skutečnosti asi 5 samostatných misí). Oboje je samostatně nesmírně zajímavé, neměla jsem o takovém období potuchy a bylo velmi obohacující si číst o fungování samotného Mosadu očima Izraelce, režim v 80. letech v Africe, problémy s vírou, kdy se Židé museli vlastně vydávat za křesťany, aby přežili o pár dnů déle, ale také náznaky problémovosti přijetí v samotném Izraeli a určitá forma rasismu. Jak agenti Mosadu o sobě nesmí vědět a když se poznají, nesmí to dát najevo, což někdy operaci značně komplikuje. Nebo o letovisku, které má fungovat naoko, ale pak tam začnou jezdit opravdoví turisté a zaplatí celou operaci a ještě vydělá, což zase agenti neví, jak mají vykázat v účetnictví.

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.