Plynkáček v Akureyri 11

Ráno se mi opravdu vstávalo nevyspané hůře, ale pak jsem si vzpomněla na noc a výjimečně zapla NB a snídala u psaní. Dojedla jsem druhou půlku štoly a čoko Skyru, meltička a hurá do práce. Sice nesněžilo, ale zaskočila mě zima (-10° C). Dnes jsem si vzala bílé kalhoty a fialovou halenu s jemnými bílými proužky.

U CT jsme zjistili, že pozdě odpoledne údržbář pumpu úplně vymontoval a my řešili, kolik protokolů se pojede postaru manuálně. 8.04 už ale přišel údržbář s pánem s dvěma kufry nářadí a třetím s náhradními díly, zapečetěné ještě z letadla z Reykjavíku. Pacienti byli objednaní až od 10, protože se měly upravovat protokoly, a tak opravovali, vymysleli a v 10 se jelo na opravené pumpě. Když si vzpomenu, jak dlouho trvalo, když jsme potřebovali opravit kolečka pojízdňáku a kolik žádostí se sepsalo. Neuvěřitelné.

Úvod k MR

Já byla na MR s Klarou kvůli různým změnám. Byl to pro mě spíše úvod, jak to funguje u nich a jak u nás. Zde už pacienti dostávají poštou pozvání s otázkami jako u nás, které ale kroužkují sami, přinesou (mají tam datum a čas vyšetření), naskenuje se k žádance a zničí. Vše je elektronicky (pro mě trochu děsivé bez papírové zálohy). Akutní se dělá nejpozději do druhého dne, neakutní 4 – 5 týdnů (a jim to přijde moc!). Když se uvolní okénko, okamžitě volají a zaplňují, takže tady není ani ta pauza na oběd a jede se od 8 do 19 a akutní i v noci. 

MR je tu malým fenoménem – Islanďani se jí nebojí a všichni se s ní několikrát za život setkají. Samozřejmostí je látkové prostěradlo a košile, sluchátka s rádiem s výměnnými ochrannými návleky. Jedna radiologická asistentka, která se tu tomu věnuje nejvíce, neustále vylepšuje a obměňuje protokoly a ostatním dělá kartičky s aktualizacemi. Klara mi také doporučila knihu, která je i online a vypadá moc dobře – MRI made easy.

U protokolů mozku, kolene a páteře mají tzv. dot systém. Nemusí nastavovat anatomii, ta se udělá sama, jen to zkontrolují. Pochopila jsem to tak, že to vzešlo z nějaké databáze a strojového učení. Ale přišlo jim to tak s upgradem. 

Viděla jsem koleno, kotník, mozek (i s kontrastem, pán šel rovnou na emergency, pravděpodobně náhodný nález metek), C, L, i Th-páteř, sken chodidel a brachial plexus. 

Konec MR úvodu

Odcházela jsem ještě později než včera. Šla jsem na nákup, domů, uvařila si zeleninovou polévku s čerstvým semínkovým toastovým chlebem s máslem a sýrem, sledovala opětovné sněžení a nabírala síly. Mám toho mnoho k přemýšlení.

0. Úvod a odjezd

  1. První srovnání zdravotnictví a rtg projekce
  2. Zbytek rtg projekcí
  3. Sportem ku zdraví
  4. O žádankách, doktorech, pravomocích a vitaminových předsudcích
  5. Poslední projekční rozdíly
  6. Začalo sněžit!
  7. Toulání Kjarnaskógurem, Naustaborgirem a Hamrarem (lesy nad letištěm a golfovým hřištěm)
  8. Úvod k CT
  9. Odpolední toulání Hvammurem (poslední část lesu)
  10. Viděla jsem nevídané – a nejen polární záři
Příspěvek byl publikován v rubrice Plynkáček v Akureyri a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

4 komentáře u „Plynkáček v Akureyri 11

  1. Pingback: Plynkáček v Akureyri 12 | Berry

  2. Pingback: Plynkáček v Akureyri 16 | Berry

  3. Pingback: Plynkáček v Akureyri 27 | Berry

  4. Pingback: Plynkáček v Akureyri 28 | Berry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.