LF: D-ONHE – 1. semestr

Přijímací zkoušky byly před poměrně velkou komisí (větší než u státnic) a ze 3 okruhů – orientace o tematice, která bude předmětem disertace, 2 okruhy z onkologie, přičemž jeden má prokázat dovednost hovořit v angličtině (vyzvali mě mluvit o diplomové práci). 1. semestr byl pro mě náročný v zorientování se trochu jinému systému.

PdF:ONLINE_A Angličtina Online – tradice od magistra, rozdílem však byla nefunkčnost Duolinga a pár dalších externích věcí + je snížená nutnost bodů za diskuzi, takže jsem poctivěji dělala odpovědníky na gramatiku a čtení s poslechem či frázová slovesa

PřF:Bi1500 Biologie nádorů pro nebiology aneb buněčná filozofie – jeden z nejlepších předmětů! Paní profesorka mě naučila vnímání “přesahů” a kladla důraz na komunikaci, příjemnými bonusy je nekonečno doporučené literatury a píseň na úvod i konec přednášky. Zápočet za docházku (2 povolené absence) a esej libovolného tématu, pojetí a rozsahu. Tleskám.
v IS je doporučeno Jediná odrodilá buňka

https://www.instagram.com/p/B3eWy7xnNs8/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Ano, moc do školy nechodím, protože toho mám dost i jinak. Ale ač mi to dělalo a dělá problém, učila jsem se a učím řádu. Pravidelně jíst. A kromě dnů, kdy mám 12D na rentgenu se učím si krabičkovatět a nosit jídlo i běžně, mít v kabelce nějakou raw-oříško-myslityč pro stav nouze, banán na rychlou energii nebo jablíčko, které dva dny vydrží. Je to náročné, ale jde to zvládnout. Sebedisciplína.

LF:DSVIz01 Získávání vědeckých informací – podobný předmět do třetice (fyzika, radio), ale stále jsem se přesvědčovala, že spoustu věcí nevím a toto už bylo opravdu zaměřeno pro doktorandy. Zápočet za plnění úkolů v průběhu semestru na základě studijních materiálů, skvělá komunikace s vyučujícím.

LF:DSDP016 Příprava disertační práce I
LF:DSOP016 Odborná příprava I

Spojím do jednoho. Neplánovaně jsem byla na přednášce prof. Davida Lane o proteinu p53 (vlastně jsem šla kvůli angličtiny, ale bylo fajn si i rozšířit obzor). Začala jsem se učit plánování radioterapeutické léčby (jak ráda vysvětluju kamarádům – když má pacient nádor a rozhodne se, že se bude ozařovat, tak se udělá CT  lékař namaluje, kde je nádor a nějaké orgánové struktury dle pravidel – my to “vymalujeme” a vymyslíme, jak se to bude zářit – lékař to opřipomínkuje a ne/schválí, dle závažnosti vezme na vizitu, klinický radio-fyzik zkontroluje a pak se dle toho září). Vlastně si plním sen, když tam chodím. A to je velká věc.

https://www.instagram.com/p/B3W230moylo/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

A po chvílích píšu rešerši, pomáhám s přípravou analýzy věcí pro studentku do Bc. práce a hledám články či poslouchám přednášky. A nějaké vám tu nasdílím pro ukrácení dlouhé chvíle 🙂 Mimochodem, po zkouškách se vrhám na online kurz o umělé inteligenci (AI) vydaný Helsinskou univerzitou během loňského předsednictví Finska EU. Zatím ENG, během jara v ČJ. Kdo jde do toho se mnou? Můžete si to dělat dle sebe nebo se nechat tlačit termíny na 6 týdnů. A na konci získáme certifikát!

Přehled plný srandiček, ve kterých vám dojde vážnost situace od Kovyho (ano, do Stardance jsem neznala a po zhlédnutí tohoto videa klobouk dolů, rešerše si dělá poctivě a obsáhle):

Hostem Lucie Výborné (baví mě si díky ní udržovat rozhled napříč tématy) byl David Černý a bavili se o etice AI a budoucnosti ošetřovacích robotů nebo aut s AI:

A dál si chci poslechnout filosofický náhled na AI Ing. Mgr. Jana Romportla, Ph.D. :

Jako poslední si chci poslechnout odbornou přednášku z “matfyzu” (Mgr. David Klusáček, PhD.):

Nějaké dotazy, tipy, náměty či podněty? 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.