Hranice

Název knihy: Hranice – Kde jsou zdravé meze ve vztazích a v osobním životě? (Boundaries)
Autor: Henry Cloud, John Townsend (překlad Šimona Bouzková)
Nakladatelství: Návrat domů, Praha
Rok vydání: 1998, 1. vydání
ISBN: 80-85495-83-X, 266 stran

Obsah: Hranice v našich životech jsou – pravidla ve škole, zaměstnání, dopravě, rodinách. Musí existovat, abychom fungovali. Proč ale máme problém si je stanovovat ve vztazích? Proč se bojíme odmítat a ničí nás to? Autoři definují hranice dle svých představ a zkušeností, jaké ve společnosti kolují mýty, jaké to činí konflikty a jak tedy zdravé správné hranice budovat. Které nebudou vyčerpávat nás, naše okolí a vlastně to na první pohled ne všem pomůže a prospěje. Vše prokládají praktickými příklady, zkušenostmi ze svého okolí a je to psáno velmi čtivě.

Ukázka: 14 – Odpor k hranicím

Upozornění: Odpustit a otevírat se dalšímu zneužívání není totéž. Odpuštění souvisí s minulostí. Smíření a hranice souvisí s budoucností. Hranice střeží můj majetek, dokud daný člověk nečiní pokání a nelze mu důvěřovat, aby nás mohl znovu “navštívit”. A pokud zhřeší, odpustíme znovu, sedmdesátkrát sedmkrát. Ale chci mít ve svém okolí lidi, kteří budou selhávat neskrývaně a nebudou neupřímně popírat, že mi ublížili, a nebudou mít žádný záměr polepšit se. To je ničivé pro mě i pro ně. Jestliže se lidé přihlásí k svému hříchu, učí se ze svého selhání. Můžeme to vydržet. Chtějí se polepšit – a odpuštění jim pomůže. Pokud však někdo zapírá nebo jen neupřímně slibuje, že se polepší, aniž by se snažil o změnu nebo hledal pomoc, musím před ním hlídat své hranice, i když jsem mu odpustil.

Vlastní názor: Téma hranic se mi otevřelo paradoxně úplně jinak – narazila jsem na zamyšlení o hranicích v době, kdy jsem přemýšlela nad kamarádem. Ten dbal na nastavení hranic v našem přátelství. Postupně jsem začínala chápat a vnímat jejich důležitost oboustranně.

Když jsem se potom setkala s doporučením na tuto knihu z úplně jiné strany, půjčila jsem si ji s tím, že nevím, co očekávat, ale přečetla jsem ji velmi rychle. Je psaná velmi čtivě, ztotožňovala jsem se a přemýšlela nad tím. Vřele ji doporučuji, protože to není psychologické láry fáry, ale praxe z psychologického centra opřená o teologii.

https://www.instagram.com/p/B4ZYTJ7ng5a/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.