Jediná odrodilá buňka

Název knihy: Jediná odrodilá buňka: Jak vzniká rakovina (One Renegade Cell: How cancer begins)
Autor: Robert A. Weinberg (překlad Karel J. Angelis)
Nakladatelství: Academia, Praha
Rok vydání: 2003, 1. vydání
ISBN: 80-200-1071-8, 148 stran

Obsah: Populárně-naučná kniha shrnující poznatky z pole výzkumu rakoviny na buněčné úrovni. Předvídá možnosti cílení léčby, shrnuje poznatky epidemiologů z oblasti prevence a pár příkladů rakoviny popisuje důkladněji – jak se zvrhává geneticky (i když je to jen 10 % případů).

Ukázka: Kapitola 7 – Brzdové obložení: objev supresorových genů nádorů

Harris však zjistil pravý opak: Hybridní buňky normálních a nádorových rodičů pravidelně postrádaly schopnost vyvolávat nádory. Původní předpoklad byl tedy v zásadě chybný. Geny normálního růstu byly dominantní, zatímco nádorové geny byly recesivní!

Existoval jenom jeden logický způsob, jak vysvětlit Harrisův neočekávaný výsledek. Normální buňky musí mít nějaké geny, které programují normální buněčný růst, a nádorové buňky se musely těchto genů zbavit během postupující přeměny k zhoubnému růstu, aby nebyly dále omezovány jejich korigujícím vlivem. Po fúzi buněk ale korekční působení poskytnuté normální partnerskou buňkou znovu nabylo nadvládu nad zhoubným bujením nádorových buněk a vrátilo jejich růst zpátky k normálu.

Vlastní názor: Nadšená. Spousta přirovnání, aby děje v buňce byly pochopitelné. Doloženo pokusy, zkoumáními. Závěr je smutný – prevence rakoviny neexistuje, soustřeďme se na léčbu. Zároveň poukazuje na doporučení, jak ji oddálit. Jestli jednou budu dělat vědu, takhle bych o ní chtěla umět psát…

https://www.instagram.com/p/B3RSlc0CGSq/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.