B-AF LEK (4. semestr)

P. S. STOP stav blogu – chápejte, začínám panikařit, musím se hodně učit a pracovat na bakalářce. Tedy – příspěvky se tu budou přednastaveně objevovat, někdy více, někdy méně, ale já tu nebudu tak zcela (tady možná jo, ale na vašich blozích ne). A když tu budu, tak mě vyžeňte! Návrat hlásím po státnicích!

Semestr ve znamení “pouze” fyzikálních disciplín.

PřF:FD020 Praktikum z moderních zobrazovacích metod – volitelné cvičení k předmětu z minulého semestru. Mně se líbilo, “ošahala” jsem si věci, na kterých dělám bakalářskou práci a celkově semestr spočíval v hraní, jehož výstupem byla prezentace se souhrnem hraní.

PřF:F2070 Elektřina a magnetismu – opakování z 2. semestru. Věci se asi uležely, já se opravdu poctivě učila, mezitím byla vydána skripta, kde jsem propočítala všechny příklady a pečená vařená byla na konzultacích. Na poprvé to ještě uniklo, v o to větším stresu jsem byla (přestože zápočet jsem doslova měla levou zadní), ale nakonec jsem zkoušku zvládla na průměrnou známku, která je v mých očích v tomto druhu předmětů rovná áčku.

PřF:F2130 Fyzika v živé přírodě – volitelná zajímavá pohodová věc. Protože nám, jakožto fyzikům, opět není nic odpuštěno, zvládla jsem kolokvium napodruhé. Přednášky mě ale moc bavily.

PřF:F4012 Fyzika, filozofie a myšlení 2  – volitelná povznášející věc. Některá témata byla opravdu dobrá. Výstupem je esej.

PřF:F4100 Úvod do fyziky mikrosvěta – toto jsem prostě nezvládla, jako ani zápočet. Nevím, jestli to bylo stresem z elmagu, protože všechny příklady byly v HRW. Naopak nám dělalo problém, že už umíme derivovat apod., ale zde se počítá s kalkulačkou a vše musí být přesně. Světlou věcí byla doporučená literatura k pochopení relativity.

PřF:F4210 Fyzikální praktikum 3 – poslední laboratoře! Výhodou také bylo, že se úkoly prolínaly s mikrosvětem, tudíž jsme si to mohli “ošahat”. Dalo mi to zabrat, protože příprava, odpovědníky, zpracování a stres, abych nebyla vyhozená z laboratoře. V důsledku jsem ale zápočet dostala mezi prvními.

PřF:F4230 Úvod do fyziky vysokých frekvencí – volitelná, zajímavá věc. Šifrování, mikrovlnky, rádia. Zápočet za odpovědi na poslední hodině.

PřF:F6291 Fyzika neviditelných plášťů a dokonalých čoček – toto byl volitelný přešlap. Bylo to moc zajímavé, ale moc těžké a nechápali jsme. Bodejť, když tam s námi chodil kluk, který to zpracovával jako bakalářku, dva magistři a doktorand. Zápočet jsme dostali ze smilování i přes poctivé učení, i tak jsem ráda za věci, které jsem se dozvěděla – ukázka, o čem to bylo, zde.

PřF:F6342 Základy lékařské biofyziky – moc krásný předmět, ze kterého se vychází u oborové části státnic. Byli jsme trošku rozpačití, že jsme kousky slyšeli v anatomii, fyziologii, principech přístrojů nebo mikru, ale zde to bylo sjednocené s tím opravdovým využitím a já měla z učení vyloženě radost. U zkoušky mi byla (opět) vytčena nervozita s dodatkem, že kdybych nebyla fyzik, mám dokonce o stupeň lepší známku. Doprovodné prezentace k přednáškám a doporučená učebnice jsou postačujícím materiálem. Já si znalosti rozšířila úplně dobrovolnou stáží.

PřF:F7790 Seminář z biofyziky a biofyzikální chemie – stejná pravidla, jako minulý semestr. Tento předmět lze, z logiky obsahu, zapisovat opakovaně.

PřF:M0001 Matematika kolem nás – volitelná dobrá věc. Každou hodinu přednášel někdo jiný, učil pozorovat matematiku v praxi. Výstupem, krom účasti, bylo hodnocení přednášek a esej.

PřF:XK010 Informační výchova (vědecké informace a jejich vyhledávání) – z tohoto volitelného předmětu jsem byla lehce rozpačitá. Na to, že byl za 1 kredit, s ním bylo dost práce. Chápu, že je koncipován tak, aby to bylo užitečné pro studenty, ale zde jsem opět narážela, že to pro fyziky neplatí, ti to mají jinak, ale nevíme, jak přesně apod. Povinné dvě práce šlo obejít účastí na mimořádné přednášce, které byly aspoň velmi zajímavé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.