O COVID-19 – s čím souzním

Nechci se opakovat, mnoho je v těchto dnech napsáno. Proto chci nasdílet, co vyjadřuje mé postoje lépe, než dovedu zformulovat. Jsem vyčerpaná po měsíci perných semestro-prací, zítra vypínám budík a budu dohánět samostudium tohoto týdne. Ostatní dny místo odpadlé školy jsem byla v jedné práci, té méně exponované, o víkendu mě čeká ta druhá, nebezpečnější. Házela jsem si teď korunou, kdy najednou šly obě mé práce proti sobě, abych neohrozila pacienty a personál. Ale postupně vám tu nasdílím a krátce okomentuji drobnosti.

Ze začátku jsem patřila (v lednu) k tomu táboru, který vše zlehčoval, že se jedná o obyčejnou chřipku a nemluvíme o jejím epidemiologickém nástupu, ale pravda, moc jsem to kvůli vydatnému zkouškovému nesledovala. V únoru jsem se dala krátce do kupy, začal druhý semestr a kulminovaly dohady. Nenápadně zpráva z jedné nemocnice, provozní porada v druhé, když by to přišlo, jaká budou opatření, zákazy návštěv kvůli chřipky, najednou mi v e-mailu přistály odborné články z diagnostiky, zaměření jiné konference na “C” a začalo to svištět. Na další odborné stránce začaly dávat poučná videa a poznatky a mě začalo docházet, že tohle sranda nebude. Najednou ta hlava svištěla mnohem více, než jsem si byla ochotná připustit.

https://www.instagram.com/p/B9XdurOnVWN/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

A pak začala kulminovat ta diskuze a rozevírat se nůžky – těch, kteří to zlehčovali a těch, kteří začali připouštět, že toto je jiné. Začalo mě udivovat, jakými lidmi se obklopuji, najednou to ukazovalo, kdo to bere vážně, komu dochází rozměr a kdo je naopak zahleděný do sebe s větou “mně se nic stát nemůže”. Ano. Nemusí. Ale jsi bacilonosič. Tedy virusolonosič (nebo tak nějak). Shrnul to kamarád na FB. A taky byl moc pěkný příspěvek další s mapičkou na podobné vlně. A tak jsem i já krátce napsala na IG – sice mám maličko liků, ale ozvali se mi lidi, že souzní, že se taky modlí, a to je vlastně důležitější.

https://www.instagram.com/p/B9cR83vHbvE/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

A pak se k tomu začali vyjadřovat i křesťané, že je čas dodržovat nařízení státu (byť se zpřísňují každou hodinou) a je čas pěstovat svou ohleduplnost. Pro ukázku obecný článek, co můžeme dělat a zamyšlení kazatele, co bychom naopak dělat neměli (třeba hlásat konec světa). Čím dál víc mi docházelo, že i já bych měla být teď oporou. Uskrovnit se, podpořit společnost, vyjít vstříc kolegyním s dětmi, pomoct, kde je nedostatek a do toho všeho stíhat své studium. Mít otevřené oči, ruce a srdce, kde je teď třeba. Nerozdám se všude, já vím.

https://www.instagram.com/p/B9h4ulFHVQv/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Pokud vás stále zajímají fakta, tak krásně věci o nemoci shrnuje Kovy. Je to proloženo humorem, který mi z prvu přišel nemístný, ale dokoukejte do konce, stojí to za to a v jedné pasáži (Chalupáři) jsem se po mnoha dnech opravdu od srdce zasmála.

Já jinak příležitostně koukám na osmosis, stay medik, WHO, ECR a jeden odborný online časopis, který mi doporučil profesor. A co tedy (ne)dělat? Přečíst si to můžete u Vítka Samka (hero zdravotnictví) nebo podívat na nejmilejší video s tematikou COVID-19 v pojetí italské babičky s anglickými titulky, které ale myslím pochopí každý.

Pointou je mýt si ruce (ale třeba přejet dezinfekcí i ten mobil), dodržovat nařízení státu, nesrocovat se, mně třeba šéf nařídil chodit pěšky a nejezdit hromadnou dopravou. Pečovat o svou imunitu pestrou stravou, spánkem, a i když máte home office, dbát na pohyb. Podívat se a zeptat sousedů, jestli nepotřebují nakoupit či pohlídat děti. Studenti mají už spoustu iniciativ. V Praze medici z Karlovky sviští od včerejška, linka Život 90 brala dobrovolníky, v Brně se dneska rozjel nábor z pedagogických fakult na hlídání dětí, mediků na odběrové středisko, ostatních zdravotníků na výpomoc v nemocnicích. A MU nezůstala ani s ostatními fakultami pozadu a registruje dobrovolníky, které bude párovat s dalšími dětmi a seniory, kteří potřebují pomoc. 

https://www.instagram.com/p/B9pDeSknTVp/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Víte, jsme v Božích rukou. Je třeba se modlit – za sebe navzájem, ať jsme ohleduplní, ať nenecháme přerůst svůj vztek přes hlavu. Jsou možnosti jak se podpořit pracovně – navzájem si pohlídat děti, učit se s nimi, některé věci vědomě koupit od soukromníků, aby nezkrachovali, někteří umělci zrušené koncerty streamují, a tak si můžete koupit jejich produkty, abyste je podpořili. Je třeba mít oči, ruce a srdce otevřené. Dbát nařízení státu a hygieniků. Nepodceňovat je. Ale mít na vědomí, že jsme v Božích rukou. A tak, ať se mu z nich v těchto dnech neztrácíme. Zpomalíme. Jak psala farářka. A někteří lidé přiznávají, že tato situace najednou svede dohromady rodinu a oni neví, co spolu. Zastavme se jako společnost. Asi jsme to potřebovali, vrátit si trochu lidskosti. Ať tuto “válku” zvládneme se ctí a můžeme brzy zase fungovat.

https://www.instagram.com/p/B9pOi_CHWHZ/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

P. S. Tentokrát budu opravdu ráda, pokud máte nějakou myšlenku, video, článek, odkaz, když se o něj podělíte. Nebo když mi dáte vědět konkrétněji, za co se mám za vás modlit. Za někoho nemocného ve vašem okolí, o koho se bojíte, za zdravotníky, vědce, ty lidi v cizině (já mám na mysli Klaru, se kterou jsme si dnes psali o situaci na Islandu). Neříkám, že má modlitba přinese výsledek vašeho přání. Ale pokorně se modlím o moudrost, pokoj a trpělivost v těchto dnech… Učím se to…

P. S. 2 Pokud se vztekáte nad pravidly karantény a omezeními, poslední dám příspěvek mého moc oblíbeného pana doktora, do kterého jsem totálně platonicky instagramově zamilovaná na rovinu, protože hodně souhlasím, jak má všechno srovnané.

https://www.instagram.com/p/B9pXhFAH2Jc/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Příspěvek byl publikován v rubrice Instagram a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.