Obnovíš tvář země

Název knihy: Obnovíš tvář země (Texty k obnově církve a společnosti z let 1989-1998)
Autor: Tomáš Halík
Nakladatelství: Lidové noviny, Praha
Rok vydání: 2014, 1. vydání
ISBN: 978-80-7422-353-2, 301 stran

Obsah: Sebrané spisy a projevy z období v okolí revoluce a těsně po, vždy je dodáno kam a k jaké příležitosti publikováno či předneseno. Pak ale následuje část knihy s osobními vzpomínkami autora, kdy některé projevy a za jakých okolností vznikaly, jaká byla čerstvá porevoluční doba a jak se s tím církev vyrovnávala.

Ukázka: SVATOŘEČENÍ ANEŽKY ČESKÉ – listopad 1989

Z katedrály se dav valil na Letnou na největší manifestaci, která se udála v dějinách Prahy. Zástupy uvítaly Václava Havla a vypískaly premiéra Adamce. Ve vzduchu bylo cítit značné napětí, když na tribunu vystoupil jeden z policistů, který byl v komandu potlačujícím studentskou demonstraci; při jeho prvních slovech dav zahučel a měl jsem strach, že může přeskočit duch pomsty, který by tohoto člověka roztrhal. Mladý policista se zajíkavým hlasem omluvil a Václav Malý zástup vyzval ke smíření a odpuštění, k modlitbě Otčenáše s pohledem na katedrálu a s důrazem na slova “odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům”. Viděl jsem, jak mnozí lovili v paměti slůvka Otčenáše, která kdysi možná znali…

Vlastní názor: Z esejí z první části knihy jsem si občas nějakou myšlenku vzala, která mě zaujala, ale jak nerozumím až tolik katechismu a důrazu na příležitosti, občas jsem tápala. V těch závěrečných vzpomínkách jsem ale hltala se zatajeným dechem. Myslím, že takových knih by mělo být více. Měli bychom si více uvědomovat cenu svobody, v jaké žijeme a jak moc pro nás cinkáním klíčů získali a jak složité to bylo. Nejen samotný akt, ale i to vyrovnávání se poté.

https://www.instagram.com/p/B3zxT4rH76y/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.