Rozum a cit

Název knihy: Rozum a cit (Sense and Sensibility)
Autor: Jane Austenová (překlad Eva Ruxová)
Nakladatelství: OTTOVO NAKLADATELSTVÍ, s. r. o., Praha
Rok vydání: 2011
ISBN: 978-80-7360-954-2, 392 stran

Obsah: Z paní Dashwoodové se stane vdova se třemi dcerami, nevlastní syn slíbí otci péči. Jeho lakotnost a ještě lakotnější žena se však přemlouvají a posouvají hranice tohoto slibu. Takže se dámy o sebe starají tak trochu samy, dostanou nabídku od Middletonových na malé sídlo, kam se odstěhují. Dívky se zmítají mezi vztahy, kdy jedna z dcer je ta rozumná, druhá citlivá a hledají, jak se zabezpečit s touhou milovat. Ta ale nemusí být rodinám nápadníků vždy po chuti. Část se odehrává na delší návštěvě v Londýně.

Ukázka: 20. kapitola

Když druhého dne slečny Dashwoodovy vešly do salonu v domě Middletonových, druhými dveřmi k nim přiběhla paní Palmerová a vypadala právě tak dobrosrdečně a vesele jako předtím. Stiskla jim všem láskyplně ruku a vyjádřila velké potěšení nad tím, že je zase vidí.

“Jsem tak ráda, že jste tady!” zvolala a posadila se mezi Elinor a Mariannu. “Bála jsem se, že nepřijdete, když je tak ošklivo, a to by bylo hrozné, protože my zítra zase odjíždíme. Musíme se vrátit, příští týden k nám přijedou Westonovi. Naše cesta sem byla velmi náhlá, nevěděla jsem o ničem, dokud kočár nestál přede dveřmi a pan Palmer se mě neptal, jestli s ním nechci jet do Bartonu. Je to takový šibal! Nikdy mi nic neřekne! Moc lituji, že se nemůžeme déle zdržet, doufám ale, že se velmi brzy uvidíme v Londýně.”

Vlastní názor: První klasika od Jane Austen, na kterou jsem se odhodlávala dlouho. Ne, že by byla špatně napsaná, ale asi na střední by se mi to četlo lépe, teď už to není můj šálek čaje. Každopádně k všeobecnému vzdělání to patří, filmové podoby si všichni okolo chválí, pro mě to asi nebude 🙂 Děj je jinak psaný hezky, líbí se mi vnitřní zápasy rozumné Elinor a k tomu protipólní povrchnost Marianny. 

https://www.instagram.com/p/B2J6OZXIvvc/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.