Inferno

Název knihy: Inferno
Autor: Dan Brown (překlad Michala Marková a David Petrů)
Nakladatelství: Argo, Praha
Rok vydání: 2013, 1. vydání
ISBN: 978-80-257-0934-4, 422 stran

Obsah: Další děj s postavou Richarda Langdona, který se postupně snaží odhalit tajemné dění popisované prvky z Dantovy Božské komedie. Richard si prvně nic nepamatuje, jde mu o život, postupně přichází věcem na kloub a děj se rychle vyvíjí. Otázkou je, zda je i Richard dostatečně rychlý, aby všemu přišel na kloub za 24 hodin a nepropukla tajemná epidemie, začátek nové éry. Inferno. Peklo od Danteho na zemi.

Ukázka: Kapitola 15

“L´inferno di Dante,” zašeptala Sienna uchváceně a pomaličku se blížila ke zřetelnému zobrazení podsvětí, které se promítalo na stěnu její kuchyně.

Dantova představa pekla, pomyslel si Langdon. A hezky v barvách.

Peklo, vzývané coby jedno z nejvýznamnějších děl světové literatury, bylo první ze tří knih, z nichž se skládala Dantova Božská komedie: epická báseň o 14 233 verších, popisující Dantův krutý sestup do podsvětí, cestu očistcem a posléze příchod do ráje. Ze všech tří částí, v originále nazvaných Inferno, Purgatorio a Paradiso, je ta první zdaleka nejčtenější a nejznámější.

Vlastní názor: Brown mě jako spisovatel velmi baví – četla jsem Anděly a démony i Šifru mistra Leonarda a pak je viděla zfilmované. Pak jsem četla i méně známá díla Digitální pevnost a Pavučina lží. Opět – děj je v malém časovém úseku, čtenář vidí postavy, postupně otvírá pohnutky a když si myslí, že vše chápe, zjistí, jak je to jinak. Toto dílo mě asi zaujalo a líbilo se prozatím nejvíce – vše se točí kolem výzkumu, potenciální hrozby a inspirací literárním dílem. Zároveň je nejděsivější a působí nejrealističtěji a nezanechává člověka na pochybách, jak to s těmi symboly je, zda je křesťanství na pochybách atd. (na druhou stranu jeho motivaci s tímto hraní chápu více po přečtení jednoho rozhovoru s ním). Zde je to prostě přímočaré. Také obdivuju, kolik do toho autor musel vložit invence – fráze italštiny, které jsou občas v textu přirozeně přeloženy a občas ne, přesto čtenář smysl chápe. Literární souvislosti, zeměpisné souvislosti. Obdivuju, ráda čtu, doporučuju! Zhltnuto během 3 směn po chvilkách a večerech před spaním na uklidnění. Jediné, co mi chybělo, tak kromě drobných vysvětlujících ilustrací, které v textu byly, chybí samotné znázornění Pekla jako obraz, o kterém je řeč. Když jsem si ho našla, vypadalo trochu jinak, než jsem si z textu představovala. To je asi jediná vada.

https://www.instagram.com/p/B0Sp9tTC16v/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.