Adventní kletba

Název knihy: Adventní kletba (Hříšní lidé Království českého)
Autor: Vlastimil Vondruška
Nakladatelství: MOBA, Brno
Rok vydání: 2004
ISBN: –

Obsah: Oldřich jede se svou družinou do plasovského kláštera v doprovodu místního mnicha, ale velká vichřice a prolomení mostu jeho, panoše Otu a mnicha rozdělí od Diviše a zbytku družiny. Trojice je tedy nucena hledat úkryt na hradu Krašově. Tam se chystá tradiční svatobarborská oslava, kde se slavnostně odplavuje krypta a světí tzv. mystérium po odkazu předka, slovutného Hroznaty, aby se kradu vyhýbaly zlé síly. Tradiční oslavu ale provází adventní prokletí záhadných úmrtí, která Oldřich nemůže nechat jen tak a rozhodne se je s Otovou pomocí vyřešit.

Ukázka: 13. kapitola

Choda nebyla dlouhá a ústila do nevelké, ale vysoké jeskyně. Strop se ztrácel v temnotě nad hlavami. Přímo proti vchodu stála na vyvýšeném stupni kamenná tomba, připomínající hroby prvních křesťanů. Vlevo se zřejmě nacházel původní vchod do jeskyně. Teď zazděný obrovskými hrubě opracovanými kvádry, potaženými vlhkým slizem zelenkavých řas. Těsně u zdi byl v zemi nevelký oválný otvor, zakrytý masivní rezavou mříží. Protože jiný v kryptě nebyl, pochopil Oldřich z Chlumu, že tímto kanálem se přiváděla voda z řeky.

Vlastní názor: Tentokrát je odkaz na předchozí díl jen mihotavý, když se věčně hrdinové plouží a pátrají podzemím, že ve štole v něm také byli. Trochu mi v ději chyběl Diviš jako protipól rozlítaného Oty, ale celkově byl díl jiný v přemýšlení nad hádankami, odkazy Bible a kam až může člověka dovést chamtivost, co vše si tím omluví.

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.