Záhada zlaté štoly

Název knihy: Záhada zlaté štoly (Hříšní lidé Království českého)
Autor: Vlastimil Vondruška
Nakladatelství: MOBA, Brno
Rok vydání: 2003, 1. vydání
ISBN: 80-243-1222-0, 256 stran

Obsah: Oldřich odpočívá týden v Praze před zahájením turnajů od své manželky a malého synem se svým čerstvě ženatým vojevůdcem Divišem a panošem Otou. Jejich odpočinek ale netrvá dlouho – chlapci při večerní pitce narazí na zločin, který chtějí sami vyřešit. Oldřich je u samotného krále Přemysla II., aby mu povykládal, jak řeší případy, ale pozdě večer ho král zavolá k zločinu, který se stal na hradě. Oldřich tedy pomocníky posílá vyšetřovat na místa činu mimo Prahu, kde Ota začne řešit třetí případ a mezitím se ukáže, že případ z noční pitky s tím královským více než úže souvisí. Jak mohla mizet plná truhla zlata na cestě ze štoly do hradu a být vyměněna za prázdnou? Opravdu ve štole straší démon? A aby nebyl Oldřich sám, vnutí se mu malý chlapec Vencl jako nový panoš. Z Prahy odjíždí s nimi jako nový člen družiny – aby se už na ulici nemusel vracet, protože to je vždy těžší, než tam být. Oddání svou zamilovaných, kdy se prokáže, že dva muži měli prohozenou totožnost, je jen bonusem navíc.

Ukázka: XXI. kapitola

Oldřich z Chlumu pochopil a omluvně pokrčil rameny. “Turnaj začíná za pár dnů. Do té doby musím najít ztracené zlato. Sám víš, jak je náš král Přemysl náladový. Dneska jsem oblíbenec a zítra vězeň.”

“Nějak to vydržím,” přikývl Diviš klidně. “Že se nám ale ten odpočinkový týden povedl!”

“Vezmi si dva nebo tři vojáky. Jeďte pod královskou zástavou. Skrývat se nemusíte. Už není důvod.”

Vlastní názor: Prvně jsem byla zklamaná, že Ota posledně tak špatně skončil, a teď je zase prostopášný. Ale objevila se linka, kdy nad tím dumal a děj se toho dotkl, to mě potěšilo. Že se postavy opravdu vyvíjí. A jak hlavní případ, na který se mimochodem nabalily další vlastně 3 (jeden se stal součástí velkého, takže 3 dějové linky, ne 4), souvisel a nesouvisel s tím ostatním. Tentokrát jsem byla hodně napjatá, protože jsem netušila, jak to může dopadnout.

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Záhada zlaté štoly

  1. Pingback: Adventní kletba | Berry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.