Ranhojič

Název knihy: Ranhojič (román o vesnickém lékaři, který celý svůj život zasvětil pomoci lidem)
Autor: Jan Hostáň
Nakladatelství: Kruh, Hradec Králové
Rok vydání: 1972

Ukázka: Selské bouře

Přikročili k Pechancovi, velkým černým šátkem mu zavázali oči a vedli ho do tmavé noci. Za rohem na volném prostranství měli připravený povoz. Dovedli ho k němu, usadili ho opatrně ve slámě a už uháněli ze vsi jako s větrem o závod.

Pechanec se zprvu domníval, že ho asi odvážejí loupežníci, aby jim ošetřil raněného druha. I to se mu už stalo loni na podzim. Hlasy únosců však nezněly nijak nepřátelsky a také hovor, který cestou poslouchal, rozhodně nesvědčil o tom, že by mohli být únosci nekalí lidé. Snažil se uhádnout, kam ho vezou. Zdálo se mu, že jedou lesem, patrně na Proruby. Ale pak někam odbočili a mířili mezi Trutnov a Úpici. Nebo se mýlí a přejeli už Slatinu?

Vlastní názor: Původně jsem si chtěla půjčit světového Ranhojiče, ale našla tohoto. A jsem nadšená. Přišlo mi to aktuální a zároveň děsivé, jak zdravotnictví bylo pod vlivem moci a církve a ne dle potřeb lidí. Je to příjemné čtení a oddychovka.

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.