Snové bydlení 
Podzimní kolo MF Dnes - Studenti čtou a píší noviny, 2. kolo (Jak chci (se chystám) bydlet a jak chci cestovat, až "budu velký", resp. "až založím rodinu". - skončilo minulý pátek v novinách, vydávám se zpožděním).
Chtěl bych bydlet v bytě nebo v domě? Proč? Myslíte, že je to z pohledu energií stejně nákladné?

Rozhodně chci bydlet v domě. Narodila jsem se v něm a i když teď bydlím v bytě, táhne mě to do domečku. Asi namítnete, že tomu přece vůbec nerozumím - že si nedokážu představit, kolik stojí vytopit takový „barák“, kolik se musí investovat do oprav (které nikdy nekončí), kolik práce dá udržet zahradu, … A ano, máte pravdu, ale i tak chci bydlet v domě. A navíc ne v ledajakém domě, ale ve staré hájence nebo chaloupce. Třeba v Beskydech.

Měla bych tam zahrádku, takže bych pravděpodobně ušetřila. A topila dřevem – spalováním dřeva se stejně vyloučí CO2, který by se vyloučil postupným rozkladem, takže přírodnímu prostředí bych neškodila. Nové stromky vysázela a vše by bylo v rovnováze. Namítnete, že nějak budu muset jezdit do práce a když budu v takové „díře“, pěkně se mi to prodraží a v domě budu jen přespávat. Možná, ale možná chci dělat takovou práci, kdy to půjde jinak. Část týdne provádět výzkum v místě bydliště a poznatky pak zhodnotit. Všechno jde nějak vyřešit, když se chce.
Chci mít totiž své soukromí. Začíná se říkat, že je to přežitek a budoucí bydlení tak možná i směřuje. Mě se to nelíbí. Nechci bydlet v bytě, který má „papírové“ stěny a slyšet všechno, co se u sousedů šustne. Nemám potřebu bydlet v mrakodrapu nebo mít veliké francouzské okno, kterým je vidět do celého bytu. A už vůbec nepotřebuju tvořit zahrádku v pár stísněných květináčích na okně. Proto chci dát přednost domečku, ale ne v satelitním městečku. Chci opravdový domeček se svým soukromým – a takové jsem několikrát už viděla v lesích a horách. Možná je tam těžký život, kterému nerozumím, ale rozhodně se mi ta představa líbí více než zmíněné bydlení v bytě.
Takže mám jasno. Nemoderní, možná drahé, pracné a z minulého století? Pro vás skanzen, ale pro mě sen.



Komentáře

Administrator (Berry) 
Vendy: Náhodou se mi to plánování líbí, díky :-). K té domácnosti, cos popsala, sedí to - ještě v poličce usušené "bejlí", kytka v zavařovačce, fotka na zdi, ....

Mniška: Já v něm bydlela asi rok po narození, takže si to vážně nepamatuju... ;-) Ale láká mě to. Díky. Třeba tě pozvu na koláč a letní ovoce ;-).

Elisis: Akorát jsem zjistila, že by mi vadily návštěvy v podobě myšiček, krysiček a jiných hlodavců. Jsou totiž nechutně oprsklí :-( Ale takhle město nepotřebuju, mám ráda klid...:-)

Elisis 
Líbí se mi Tvůj sen a hlavně také to, že jsi docela obeznámená s riziky, které to bude přinášet, ale snažíš se je jednoduše řešit a hledáš spíše klady než zápory. Odjakživa bydlím v domě a jsem za to opravdu vděčná. Sice ten život není tolik jednoduchý, jako bydlení v bytě a to právě miluju. Když svítí sluníčko, vyjdeš si ven, na svou zahrádku a pokocháš se přírodou. Když je potřeba, přidáš ruku k dílu, ale odměna se pak dostaví v různých podobách. Miluju letní večery, když sedíme u krbu, povídáme si a dojídáme dobroty z grilovačky. Když si otevřeš okno a máš výhled na zahradu. Mohla bych povídat ještě dál, ale přece jen, kdo žije v domě, ten ty výhody zná.
Zaujala mě ta část, kde se zmiňuješ o soukromí. Jak už řekla Vendy, také nevím, jestli bych zvládla bydlet tak daleko od veškeré civilizace. I když ten klid je božský, přece jenom by mi ten letmý dotek městského (v mém případě vesnického) ruchu chyběl. Možná bych měla i trochu strach, kdo ví (myslím přes noc). Ale vím, že ty jsi milovník přírody a rozhodně by Ti nic takového nevadilo. Každý má jiný vkus :-)
Doufám, že se Ti Tvůj sen splní nebo alespoň velká část z něj ;-)

Mniška 
I mně se Tvůj sen zalíbil. A souhlasím s Tebou.
Já nikdy vdomečku nebydlela,odjakživa bydlím v paneláku, takže jsem si zvykla a asi by nebyl pro mě problém bydlet zasev paneláku, ale rozhodně také toužím po domečku a to z mnoha důvodů, které už jsi sama zmínila. A také kvůli našim sousedům, kteří bývají často bezohlední a kvůli dalším nepraktickým věcem jakoje oprava stoupaček, takže si kvůli tomu třeba i celý den nedojdeš na záchod.
No, já Tě tam vidím, přesně v těch místech, jaké jsi popsala, přijde mi, jako bys tam už odjakživa patřila :-)


Vendy 
A je to krásný sen, Berry.
Taky bych dala přednost vlastnímu domku před bytem. Ale nevím, jestli bych si troufla až do takových odlehlých míst, něco jiného je mít něco takového jako chalupu, na víkendy a letní bydlení a něco jiného je, žít tam celoročně.
I když myslím, že by se to dalo zvládnout a že bys to dokázala, vypořádat se i s částečnou nepřízní a s obtížemi. Ale chtělo by to pár věcí - rozhodně auto. V tom domečku elektřinu, tekoucí vodu a splachovací WC. Topit můžeš dřívím i uhlím - černé uhlí také dobře spaluje a skvěle hřeje. (Hernajs, já už plánuju, jako by ses tam měla stěhovat příští týden!;-))
Ne, brzdím...
Určitě bys tam byla šťastná, myslím, že jsi takový domácí a taky spíš přírodní typ, vidím tě mezi kytičkama a bylinkama a taky vlastní zeleninkou. Dovedu si tě představit, jak zavařuješ, sušíš a pečeš koláče, větráš peřiny venku na bidle, v oknech máš záclonky a za okny muškáty. Venku lítá pes, v baráku loudí kočka, u okna klec s nějakým kanárem a děcka venku válejí sudy...:-)
Jo, už jsem se trochu rozlítla v těch představách.
Takže zpátky na zem... přeju ti, získat vlastní domeček. A když ne v Beskydech, tak někde poblíž, se zahradou nebo aspoň slušnou zahrádkou.

Vložit komentář
Vyplňte formulář níže a přidejte váš vlastní komentář.









Vložit:
:-) :-P :-( ;-)