Rodina? 
Jarní kolo MF Dnes - Studenti čtou a píší noviny, 2. kolo (Moderní sci-fi: svět 2050).
E. Mezilidské vztahy
1. Jak budou vypadat vztahy a rodiny v roce 2050?

Domov není místo, kde bydlíš, ale místo, kde ti rozumějí. - Christian Morgenstern
Líbí se mi tento citát, ale je v rozporu s tím, jak si myslím, že bude vypadat budoucnost. Obávám se totiž, že žádný domov nebude existovat, pouze domy. A možná ani ne domy, ale nějaké kostky. Spíše si kladu otázku, zda rodiny budou v roce 2050 vůbec existovat. Již nyní se více jak 50% manželství rozpadá a svobodné matky nejsou nijak neobvyklé. Také přemýšlím, kolik rodin nyní spolu vyjede na dovolenou, sejdou se několikrát týdně na společnou večeři, zazpívají si společně či se podívají na nějaký film nebo zahrají stolní hru.

Každý si zaleze do svého kouta a dělá si, co zrovna potřebuje. A vlastně si myslím, že matky už budou skoro výhradně svobodné. Budou chodit na umělé oplodnění, protože žití v manželství přináší spoustu nevýhod. Zplnomocnění na dohodu o léčbě dítěte, problémy s bydlením, prací… Když je žena sama, vypadá více emancipovaná a zrovnoprávněná. A nebo vlastně budou mít muži děti a ženy budou živitelky. Muži budou prát, žehlit, vařit a ženy opravovat auto – prohození rolí. Však k tomu pomalu spějeme… Ale to vlastně budou dělat nějaké služky nebo roboti, takže každý si bude moct budovat kariéru a o zbytek se nestarat.
Budeme chodit do speciálních muzeí – expozice o rodině, pojem z minulosti. Bude plná rodinných fotografií, které se již nebudou dát pořídit, protože moderní bude fotit se zásadně samostatně. Budou tam ukázány dětské pokojíčky, protože děti budou vyrůstat ve studovnách, aby byly geniální a chodily do školy od 4 let. V další sekci budou různé rekvizity používané ke svatbám, které dávno nebudou existovat. V poslední místnosti budu asi bydlet já – bude to takový prototyp bytu/domu. Nedokážu si totiž představit budoucnost bez tradičních rodinných hodnot, a tak mě umístí do muzea. Budou tam na stole buchty (domácí), na okně luční květinky, děti hrající si s kostkami, můj muž bude dělat nějakou rukodělnou činnost (třeba něco pájet, vyřezávat,…) a budeme dokonalý exponát.
Jediné, co zůstane, budou domácí mazlíčci. Lidé totiž nedokáží být sami, ale s lidmi si nebudou rozumět, tak budou veškerou svou lásku věnovat tomu němému tvoru. Tak přemýšlím, jestli jsem se dostala opravdu do sci-fi nebo jen přemrštěné budoucnosti…


Komentáře

Berry 
Elisis: Líbí se mi Francie - tam nikdo nespěchá, všichni spolu posedí. Možná ani větu nemám čas neznají...;-)

Elisis 
Naděje umírá poslední. Myslím si, že někde v tom hrozně futuristickém světě, budou ještě lidé s laskavým srdcem, kteří budou chtít budovat přátelství a rodinu, kteří se nenachytají na hrozně drahé spotřebiče a velmi uspokojivé služby. Někde v té větě: Nemám čas- se přece jenom neskrývá jen budování kariéry ;-)
Tak doufám, že se tvá úvaha nevyplní.

Berry 
cenzura: To záleží na tom, jakou ženu si najdeš ;-).

SignoraA: Já beru lásku jako porozumění, to sejití. Nenapsala jsem to tam výslovně, ale v tomhle ji cítím. Bez ní bychom totiž v rodině byli jako cizí lidé - což v mnoha rodinách je... Nevíme, co bude zítra, natož za 40 let ;-), ale doufám, že rodiny budou.

Vendy: Děkuji. Já ráda chodím proti proudu a v tomhle si zůstanu zastaralá, ať si říká kdo chce :-).

Vendy 
Tvá vize budoucnosti je pravděpodobná, ale myslím, že tato scifi se nenaplní. Pořád budou existovat lidé, kteří budou chtít být spolu, dělat věci spolu, mít rodinu, pěstovat muškáty za oknem, hrát večer stolní hry a povídat si.
Bude jich asi méně, ale budou.
A myslím, že dokud budou takoví lidi jako jsi ty, tvá vize budoucnosti se nenaplní...
Moc pěkný článek.

SignoraA 
Jediné, co vím s naprostou jistotou je to, že v roce 2050 už nebudu žít.
Tvůj článek je hezký, ale já v něm postrádám jednu věc a tou je láska.
Vím, možná to zní jako klišé, ale dokud bude láska, budou mít lidé chut' žít spolu a vytvářet svazek - rodinu. Možná nebudou spojeni manželstvím, ale budou rodina. Těch nesezdaných párů, kteří dnes vychovávají děti, je už dnes docela hodně.
Co bude v roce 2050? Mým vnoučatům bude 43, 41 a 38 let, mým dětem 72 a 69. Dá se předpokládat, že budou žít rodinným životem, je i možné, že se narodí další pokračovatel naší rodiny.
V roce 2050 už ale o tom nebudu vědět.:-)

cenzura 
Většina z toho, co jsi napsala je pravda. Už v sedmdesátých letech si lidé mysleli, že v roce 1980 se bude žít na měsíci, budou rodiny robotů... Kdoví, jak to bude v roce 2050. Snad se aspoň nějaké menší či větší procento uchová v těch rodinných tradicích. I když sám osobně nemám zrovna ideální rodinu, tak určitě do budoucna rodinu chci mít. Ať už se občas pohádám s manželkou nebo se nevadaří výlet, dovolená, děti budou víc zlobit, co já vím, pořád je to místo, kde je na koho se obrátit a na koho se spolehnout. Nebo to vidím moc vykresleně a nereálně?

Vložit komentář
Vyplňte formulář níže a přidejte váš vlastní komentář.









Vložit:
:-) :-P :-( ;-)