Hostina u Trimalchiona (Satirikon) 
Název knihy: Hostina u Trimalchiona (Satirikon)
Autor: Petronius
Ilustrace: -
Nakladatelství: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, n. p.
Rok vydání: 1959, Praha

Obsah: Skupinka mužů se uchýlí na hostinu k muži jménem Trimalchio. Během hodování se stane spousta zajímavých věcí, už na začátku během lázně a různých her i při samotném jídle. Trimalchio je popisován jako velice sebevědomý, pyšný a tak bohatý, že ani neví, co všechno je jeho. Při sebemenší příležitosti se chlubí nějakým svým majetkem, šikovností a vyžaduje obdiv. V rozhovorech účastníci probírají různé věci, povídají historky, vtipy, příhody, ale nakonec vždy skončí u Trimalchia. Při podávání jídla často kuchař předvede nějaký zábavný kousek, čímž to zpestří. Například je donesen tác, na kterém jsou jídla podle znamení zvěrokruhu. Lidé hodují celou noc, jsou pořádně opilí a až k ránu, když zakokrhá kohout, se skupince podaří uprchnout. Protože to už na hostině nemohou dále vydržet díky různým trapným chvílím a vtipům.
Úryvek: „To je Trimalchionova choť, jmenuje se Fortunata a měří peníze na měřice. A tuhle nedávno, co byla? S odpuštěním, pes by od ní nebyl vzal kůrky. Dnes vyrostla bůhví proč a zač do nebe a je Trimalchionovou pravou rukou. Dokonce kdyby řekla v pravé poledne, že je tma, uvěří jí. On sám ani neví, co má; tak je zazobanej. Střízlivá je, opatrná, ví si všude rady – holka ze zlata - ,ale má zlý jazyk, štěbetavá straka. Ta dobře ví, koho má mít ráda. Trimalchio sám má polí, kam ani oko nedohlédne a peněz jako želez. U něho ve vrátnici leží více stříbra než má někdo statků. A což, zatra, z otroků, na mou duši, snad sotva desetina zná svého pána? Ale on ty lajdácké kluky také dovede všechny držet zkrátka.“
Hodnocení: Tato kniha mě dost zaujala hlavně tím, jak se vyjadřuje bez obalu. Jako kdyby to někdo napsal a nezcenzuroval. Časté nadávky, přirovnání, ale občas se vyskytne i zajímavá úvaha. Z knihy jde vycítit i nenávist k Řekům, která tam je párkrát popsaná. Kniha by se dala nazvat „antickým bulvárem“.


Komentáře

Berry 
Elisis: Kdo hledá, najde ;-)

Elisis 
Tohle sice moc není kniha pro mě, ale vypadá to lákavě. Také by mě zajímalo, co by kritizoval dnes a kolik by toho bylo. Líbí se mi knihy s úvahami, i když na takové moc často nenarážím.

Berry 
Vendy: Třeba korupci? ;-)

Mniška: Je to velmi čtivé na to, jak je to staré. Překvapila mě opravdu bezcenzurnost :-). Donesla mi to kdysi kamarádka, když jsme museli povinně přečíst něco z antické literatury, že se to dobře čte, a měla pravdu :-).

Mniška 
Tohle by nemusela být špatná četba, ten úryvek je velmi čtivý. Sice moc nemám ráda, když autor vyjadřuje své soukromé antipatie, pak mě třeba napadají argumenty proti a vím, že s tím autorem o tom nemohu podiskutovat. Ale nevadí, čtivé se mi to zdá dost.

Vendy 
Tohle bych si docela ráda přečetla. Petronius byl známý jako Soudce krásy, zřejmě měl dobré oko pro umění a urážel ho nevkus. Dnes by taky měl co říct, při pohledu na namyšlené zbohatlíky. Tak mě napadá, co by kritizoval dnes?


Vložit komentář
Vyplňte formulář níže a přidejte váš vlastní komentář.









Vložit:
:-) :-P :-( ;-)