Případ kradených hub 
Vyslechněte malé hlášení:
Mám pro vás nachystáno spoustu článků, ale nemám čas je sem přidávat :-D. Pešek.
V úterý jdu na recitační soutěž s vlastní tvorbou (Rozpor) a začínám se čím dál více bát a stydět, jak to bude přijato a jak moc to pokazím. Prosím, držte mi palce...
Níže je slohovka z olympiády ČJ. Podprůměrná, příběh na 4 obrázky (chlapec ve vlaku, chlapec kopající díru krumpáčem, chlapec a do obličeje mu svítí lampička, noviny s titulkem Případ objasněn). Ale hold, po loňské Popelce už to lepší nebude (jestli si vzpomenete, tak určitě chápete proč). Přeji pěkné čtení, konec hlášení ;-).

Je příjemné nedělní ráno a Jáchym Čestný odpočívá ve vlaku. Jede na svůj obvyklý každotýdenní výlet s překvapením. Letmo pozoruje krajinu a nemůže se dočkat, až bude pochodovat měkce lesem. Nejvíce se těší na oběd u kamaráda na chalupě, což je jeho dnešní cíl. Konečně vlak dojel do stanice. Radostně vystupuje a rozbíhá se po modré turistické značce vstříc dobrodružstvím.

Protože je konec srpna, užívá si lesních plodů. Mlsá jahody a zbytky borůvek, občas objeví zapomenutou malinu. Výská si a užívá jako malé dítě, část trasy dokonce vede po kmeni přes potok a on radostně slaví, že nespadl. Nadšený Jáchym vyběhne na kopec s poslední zříceninou a celý udýchaný se posilňuje typickým chlebem s řízkem. Když vtom ho do očí udeří lesní poklad – houby! Odkládá svačinu a plíží se k malému krčícímu objevu. Něžně je uchopí, vytáhne a nožem, který měl pro strýčka Náhodu v kapse, očistí nožku. Pěkných 5 hřibů, to bude smaženice, pomyslí si Jáchym a mlsně se olízne. Popadne chlebník, houby a jako s větrem o závod utíká do svého cíle.
„Hynku, podívej co mám!“, křičí z dálky Jáchym a hrdě bez pozdravu ukazuje kamarádovi svůj drahý úlovek. A je na něj právem pyšný, ale Hynek ho ihned zpraží.
„Víš, cos to vůbec utrhl? To jsou vzácné houby a za jednu utrženou je pokuta 50 000 korun!“
„Cože? To není možné! Můžu jít do kůlny?“ Hynek zmateně přikývne a naštvaně odchází dovařit oběd. Jáchym si vytáhne lopatu a celý zpocený a nervózní vykopává jámu, do které zahrabe vzácné houby. Spěšně se loučí s Hynkem a odchází na vlak, na oběd už nemá ani pomyšlení. Jenže v tom spěchu vrazí do místního strážníka.
„Pane, už chvíli vás pozoruji a vaše podivné chování v lese s lopatou se mi nelíbí. Pojďte se mnou na stanici, máte mi co vysvětlovat.“ Jáchym koulí očima, blekotá a než se naděje, jsou na stanici a do obličeje mu praží nepříjemné světlo lampičky.
„Tak povídejte, co jste tam zakopal?“ Pod přísným pohledem strážníka Jáchym nevydrží a vyklopí pravdu o vzácných houbách. „Cože, vy jste se tak choval jen kvůli houbám? Pojďte nám je raději ukázat.“ Jáchym zmateně vstává, odchází se strážníkem k chalupě a vykopávají houby Hynek je z povzdálí sleduje a hlavou mu běží, co z toho asi bude.
„Pane Jáchyme, ale tohle jsou jiné houby, jen jim jsou moc podobné. Z těch si klidně udělejte smaženici!“, strážník se usmívá a odchází zpět na stanici.
Další den si Jáchym otvírá noviny a čte: Případ ztracených hub byl definitivně objasněn. Pan J. Č. v domnění, že jde o vzácné houby, svou neznalostí zapříčinil krušné odpoledne policistům ve vesnici O. Nakonec bylo nedorozumění vysvětleno a všem byla odměnou výborná smaženice.



Komentáře

Elisis 
Už na začátku se mi zalíbilo pojmenování hlavní postavy. Když jsem četla tu vysokou částku, čekala jsem, že si z něj kamarád asi vystřelil (nebo se spletl) a konec mě pobavil, "Případ objasněn" :-) A ty obrázky jsi k tomu dělala sama či je vám zadali a podle toho jste měli vytvořit povídku? ;-) Zalíbily se mi slovní hrátky, jako: Pro strýčka Náhodu;-)

Berry 
Mniška: Díky moc, já na jména moc nejsem, ale tohle se mi zalíbilo ;-).

cenzura: Dík.

Mniška 
:D Docela mě to pobavilo, ale musím říct, že jak jsi psala o té smaženici, hned jsem dostala neodbytnou chuť...hodně velkou, mňam!
Jo, tak tohle se ti povedlo, velmi originálně jsi pojmenovala i hlavní postavu a pojala tento příběh!

cenzura 
Velmi zdařilé :-);-)

Berry 
Vendy: No, dostali jsme dané 4 obrázky a museli podle toho napsat příběh. Jsem si říkala, ostatní budou psát mrtvoly a nějaké větší věci, tak jsem do toho zamotala houby :-D. Děkuji :-).

Vendy 
To je povídka vytvořená podle nějakých obrázků?
Něco jako fotopovídka?
Zajímavý projekt...

Vložit komentář
Vyplňte formulář níže a přidejte váš vlastní komentář.









Vložit:
:-) :-P :-( ;-)