The Real Group 
Švédská jazzová acapelová skupina fungující přes 25 let. Skvělá parta 5 lidí, kteří se před nedávnem museli trošku obměnit. I když je znám asi jen 4 nebo 5 let, s celou rodinou jsme poctivými fanoušky. Předminulý víkned byli poprvé v ČR, ale já měla jiné povinnosti a musela tuto příležitost oželet. Abych minulý víkend (ten, co teď byl), seděla s koleny přitisknutými na pódiu a s otevřenou pusou vnímala, jak to ti kouzelníci dělají naživo.

Informace si můžete počíst na oficiálních stránkách této fantastické skupiny, ale nemohu si odpustit napsat i svůj názor. Aktuálně jsou ve skupině 3 zakladatelé.
Neskutečný basista Anders Jalkéus. Když dá tón, zachvěje se pod vámi žídle a cosi nepopsatelného projede až do břicha. Jenže, to nejsou jen extrémně hluboké tóny basové kytary či bubnu (tato skupina si nástroje vytváří vlastními hlasy na pódiu a někdy je to opravdu k nerozeznání),co vás dostane, ale i vtip a elegance. Udělat si ze sebe legraci a pořádnou podívanou, to patří nejen k němu, ale i celé skupině. Právě ve Vídni zpíval píseň, kde zpíval party tenoru a basu, jakoby soupeřil sám se sebou, kdo bude lepší. Všichni byli mrtví smíchy :-).
Druhý Anders, ale tentokrát Edenroth, je lepší než skutečné bubny a mnohé altistky. Zpívá vysoký tenor (teď jsem zapomněla název) a má na starosti většinu bubnů, cinkátek a jiných bubínků. Když odpočítával píseň a dupl si, to bylo něco. A když falzetem vyzpíval výšky v neskutečně dojemné písni, nebylo co dodat a celé obsazení klubu bylo paf. Na závěr předvedl elektrickou kytaru na trošku upraveném mikrofonu, takže nezbylo než zakřičet "wau, jak to dělá!". Zkrátka pozorovat, jak má zatnuté celé svaly na nohou, břichu a do toho si pomáhá poskakováním, aby udělal věrohodné bubny, je neskutečné.
Katarina Henryson je sice altistka, ale to jen klame. Za svůj rozsah se nemusí stydět a leckterá sopranistka by mohla jen tiše závidět. Písknout výšky, hodit kytarku a zpívat, to je život. Tito tři zakladatelé jsou ze stejného ročníku muzikální školy a nejsou žádní mladíci, už je jim kolem 48 let, ale to absolutně nejde poznat :-).
Jednou z novějších členek (ale už nějaký ten rok) je Emma Nilsdotter. Přestože neuchvátí přílišnými výškami, je nesmírně sympatická a jedna z nejživějších. A že je aktuálně v sedmém měsíci těhotenství? Krom většího bříška byste to vůbec nepoznali! A pravda, na poslední píseň si už sedla :-). Tato dáma je neuvěřitelná svou živostí, rytmem a podmanivým hlasem, který dříve zpíval vocály např. Britney Spears.
Posledním čerstvým členem (asi rok) je tenorista Morten Vinther, který působí dojmem nevinného školáčka, který nepokazí žádnou legraci. Když se ale rozjede, stejně vás překvapí, co v tom hrdle má a jaké "efekty dokáže". Třeba máte pocit, že jste na poušti. (na stránkách píše, že má rád severní část Francie - to jsou plusové body!)
Zkrátka, jsou to borci. Jejich kocnert byl neskutečným zážitkem, ze kterého jsem nemohla a pořád nemůžu spát. Já už nemám slov... A to jsem určitě neřekla ani část.
A pro ukázku, z čeho tak moc nemůžu dýchat?
Jejich vlastní video z turné po Japonsku, které měli v létě, ukazuje, jací jsou sympatičtí lidé a na pozadí je mi neznámá příjemná poklidná píseň od nich.
Další je píseň o včelákovi, která je jednou z novějších a vytvořená ozvěna je neskutečná, obzvlášť, když máte možnost vidět na živo jejich pohledy, pohyby, slyšet a nechat se rozechvít.
Některé písně sami skládají, některé přebírají a upravují, například Bad od Jacksona.
Ještě poslední píseň, že jsou mistři všech stylů. To byli v USA v Naschville, všude hrálo country a jim hrabalo, takže složili i své country - podle jejich slov. Ve skutečnosti je to nevinná parodie :-).
Pokud vás tato skupina zaujala, nic nebrání brouzdat a poslechnout i další skvosty, já jsem toho plná a pokračovala a pokračovala bych až do nekonečna :-).

Komentáře

Berry 
Cheerful Lady: Já taky ne :-).

Mniška: ABBA je taky ze severu ;-). Taky jsme se bavili, že více kapel, které znám a jsou šikovné, jsou od tama. Asi na tom něco bude.

Vendy: Jojo, oni si prostě užívají a jen tak mimochodem zpívají :-D. Jejich živé vystoupení bylo neuvěřitelným zážitkem, hned bych šla znovu, strašně mi to chybá, ten elán a všechno :-).

Vendy 
Tohle je moc sympatická skupina. I když určité vokální projevy nemusím, tak vcelku na mě působili příjemně a zpívat umí dobře. Nedivím se, že jsi z nich nadšena - pustila jsem si tvoje odkazy na jejich videa a přidala ještě něco z youtube samotného...
Očividně to jsou fajn lidi, žádné blbé primadony, které si hrají na víc, než mají.
Další pěkný objev skupiny, kterou jsem neznala... díky tobě.

Mniška 
Seveřani jsou hudebně velmi nadaní, většinou mají skvělé kapely a skvělé písně. Momentálně mi to nedalo, kapelo, kterou jsi tu uvedla neznám, ale pustila jsem si na popud tvého článku pár ukázek na YouTube a musím říct, že mě to rozhodně nezklamalo. Skutečně musím říct, že jsou talentovaní a nadaní. Navíc vytvořili moc pěkné písně. Jo, uložila jsem si je do oblíbených, což něco znamená. Díky :)

Cheerful Lady 
Švédská skupina...hmm...vůbec neznám... je neuvěřitelný, kolik zajímavých lidí je na světě.. a já o nich nevím...! :-D

Cheerful Lady 
Tak pojď divadla... ;)
No les je taky výbornej... ale s hafanem... :-) Ale ta Praha mimo centrum... to má taky něco do sebe, věř mi...! :-D
Počkej...reakce na co..? Jsem opět mimo... :-)
Já jsem Janu Eyrovou nečetla, přiznávám... ale ta divadelní hra...no to bylo něco úchvatnýho... miluju divadlo, ale tohle jsem opravdu ještě neviděla... už jenom ten původní příběh je dokonalý..a k tomu to pojetí a ti herci...to nebylo žádné hraní.. oni tam ty role žili.. ;)

Berry 
Elisis: Odkaz opraven a už funguje :-). Tak u nich tohle zklamání nastat nemůže, žádné zvukové efekty, žádné zvučení (mám na mysli úpravy, pouze samozřejmé rozléhání a jeden mikrofon mají upravený právě na bubny), pouze hlas. Takže u nich to bylo naopak, na živo o 100 % lepší ;-). Právě všichni vypadají dobře, jeden byl mým idolem, když jsem se o nich doslechla, pak jsem zjistila, kolik mu je, je ženatý, má děti, tak nic :-D.

Elisis 
Už jsem o nich slyšela a vážně jsi je dost dobře popsala, takže na tom musí něco být :) Věřím, že z koncertu musel být skvělý zážitek, ten je skoro vždy, když se setkáme se svými hvězdami, které jsme vždy toužili slyšet. Nejhorší je, když se s nimi setkáme, ale nenaplní naše očekávání, třeba že v klipech mají skvělý hlas jen díky zvukaři a úpravám. To mi připomíná takovu Rihannu.
Z odkazu na píseň o včelákovi mi to bohužel nic nenašlo, ale přezpívaná "bad" se mi moc zalíbila, co dokáže skvělý hlas a fantazie :-)
Na 40 vážně nevypadají, už s tou chutí, s jakou to zpívají ;-)
My máme v rodině každý trochu jiný styl, jen já se ségrou máme podobný :D

Vložit komentář
Vyplňte formulář níže a přidejte váš vlastní komentář.









Vložit:
:-) :-P :-( ;-)