Potřebné a nepotřebné znalosti 
Podzimní kolo MF Dnes - Studenti čtou a píší noviny, 2. kolo. (jediné, které jsem letos zvládla)
Škola: inspirace, nebo instituce?
„Syn se ve škole učí, jak napsat telegram, který už neexistuje,“ stěžuje si matka.

Zažili jste nějakou podobnou příhodu? O čem podle vás svědčí?


Poměrně často slýchávám od svých spolužáků frázi: „Proč se to učíme, vždyť je to úplně zbytečné, nikdy to nevyužiju.“ A je jedno, jestli jsou to data do dějepisu, logaritmy v matematice, programování v informatice nebo rovnice v chemii. Není to tak dávno, co jsem však podobnou frázi slyšela od jedné matky.

Vedu skautský oddíl, kde děti mimo jiné učíme i morseovu abecedu, šifry, stopovací značky a jiné zálesácké dovednosti. A nedávno mi právě jedna maminka položila otázku, proč ještě pořád děti učíme morseovku, když už je k ničemu, protože děti jsou počítačové typy. Velmi mě to překvapilo, protože já jsem vyrostla na knížkách od Jaroslava Foglara a „morseovku“ s přehledem ovládám a přijde mi užitečná. Třeba když dětem šifrujeme zprávu na orientačním závodě, přečtou si ji hlavně ony a ne vesničané. Na základní škole jsem si i s jednou spolužačkou dopisovala tajné zprávy v morseovce, ale pravda, tím její využití končí. Jenže morseovka je přece základem všech ostatních šifer - notiček, stromečků a dalších. Morseovka se dá vysílat praporky nebo vyhazováním barevných triček, což třeba děti velmi baví. Vnitřně si však myslím, že to patří k jakémusi základu tábornických dovedností, stejně jako rozdělat oheň.
Nebo třeba kompas. Proč děti neučíme s GPS, když se používá skoro všude a pořád? Mám poměrně časté zkušenosti s tím, že nebyl potřebný signál z družic a nakonec jsem se musela spolehnout na své dovednosti s kompasem, znalosti o světových stranách a práci s mapou. Tato generace dětí navíc umí s GPS, fotoaparáty a počítači nějak samovolně.
V životě se učíme spoustu věcí, co nebudeme jen tak potřebovat, ale je dobré mít přehled i o takovýchto věcech. Však třeba se to někdy bude hodit…. Například jsem slyšela, že loni při přijímacích zkouškách na jednu teologickou školu byla i otázka z fyziky, a to přece nijak nesouvisí s humanitní vědou jako je teologie. Nebo jsem byla nedávno ve vápencovém dole a jak jsem byla ráda, že znám Solvayovu výrobu sody, protože nás na ni průvodce upozorňoval a já si to mohla dát v poklidu do souvislosti. Myslím si totiž, že je dobré mít všeobecný přehled. Nejen, že třeba narazíme na další neobvyklé koníčky a zájmy, ke kterým bychom jinak nedošli, najdeme své vysněné budoucí povolání, ale hlavně budeme tušit, do jakého oboru spadá nějaký cizí výraz, když ostatní nebudou mít ani „páru“.
Skončím třeba češtinou a použitelností například básnických prostředků, které rozebíráme teď. Protože takový oxymorón, metafora a asyndeton je pro některé též pořádnou šifrou jako morseovka pro dnešní děti.


Komentáře

Berry 
cenzura: Diakritiku ne, nikdy jsem ji nepotřebovala :-D, jen písmenka,konec písmene, věty a zprávy :-).

Vendy: Hele, lupou to trošku umím. Hlavně teda vykřesat pomocí kamínku a ocílky ;-), to koukáte, že. Děkuji za tvůj komentář a s tím citátem lze nic než (ne)souhlasit.

Maškaráda: Vítej :-). Brblat budeme pořád, jsme prostě puboši :-D. Teda, já se nestydím za to, že jsem v pubertě, je to skvělá výmluva :-D.

Mniška: Taky jsem takový zvláštní človíček, kterého moc nikdy nenapadne říkat: k čemu mi to bude. Taky mi nezbývá než s tebou souhlasit...

Elisis: Čéče, už jsi to prošvihla, zrovna bys přecházela do staršího oddílu, kde se už neučí, ale věci používají hodně v praxi a jeskyňaří, slaňuje a tak, co se nedá s těma malýma ;-). Jinak on to není vyloženě skaut, ale jeho odnož, která se osamostatnila, ale to je těžké na vysvětlování a zbytečně bych tím odvedla pozornost v článku, jo a jsem jen rádkyně :-D. Ale to dodatečně, kdybych to vysvětlovala výše, odvedu pozornost ;-). Jinak chodím na osmileté všeobecné gymnázium :-).

Elisis 
Naprosto si to vystihla. Zkrátka, některé věci, které se nám možná zdají na nic, nám můžou být hodně užitečné. A taky je to dobrý pocit, když v něčem zazáříte, a ostatní o tom nemají potuchy.
Kdy můžu nastoupit k vám do skautu? :-)

Je vidět, že ta maminka je jedna z obětí počítačového světa. Morseova abeceda se nám může hodit kdykoliv, třeba při vyslání pomoc .. známe SOS se hodí znát.
Kolikrát jsem se v autě setkala s tím, že GPS selhala, a všude kličkovala, takže naši s sebou vždycky mají mapu nebo se spolehnou na svůj instinkt.

Na takový citát, jak se zmínila Vendy, lidi se nenarodili proto, aby se učili, ale aby žili. Blbost. Učíme se přece celý život, a to nejen ve škole. Co třeba takové učení chodit, když jsme batolata, mluvení? To je všechno učení. Možná ne formou učebnic, ale je.
Můžu se zeptat, na jakou chodíš střední? ;-)


Mniška 
Já už nějak nemám, co dodat, protože tohle téma jsi opravdu vystihla a Vendy to také doplnila. Co se týče mě osobně, i když jsem věděla, že nebudu v životě potřebovat sionusoidy, logaritmy, stejně jsem byla vděčná za to, že se je můžu učit, mně to prostě přišlo všechno komplet tak správně. Dřív bylo prostě normální, že zedník věděl všeho všudy od něčeho tamten kus a od tamtoho další kus. Se zedníkem bylo dříve normální si povídat o všem. Dneska na toho zedníka většina pohlíží shora, protože je hloupý. A takových je nás víc, ne jen zedníků. Přijde mi smutné, že inteligence tu tak viditelně ubývá a naše mozky nahrazuje "umělá inteligence".
Tohle byl dobrý článek a moc bych si přála, aby si jej, co nejvíc lidí přečetlo a uvědomilo si, jak to s námi vlastně je.

Maškaráda 
Skvěle řečeno, ale stále mi to nezabrání žbrblat ve škole, že to na nic nepotřebuju XD
Omlouvám se, že jsem tu dlouho nebyla. Shame on me. Musím si vše rychle dočíst.

Vendy 
Té mamince, udivené, proč se děti učí morseovku, můžeš říct, že třeba proto, aby nebyli tupci.
Nebo proto, aby si rozšířili obzory.
A taky ji můžeš upozornit, že jednou přijde den apokalypsy, kdy dojde k selhání elektrické energie a pak budem všichni totálně namydlení. Počítače kaput, pračky kaput, a GPS tuplem.
Možná bys jí měl poradit, ať si pro jistotu sežene valchu... kdoví, jestli na ni jednou nebudou stát fronty.
Ale tohle byla katastrofická vize. Druhá vize je, že děti se učí proto, aby používaly mozek. A některé všeobecné znalosti nejsou na škodu, v tomto věku proto, že se tím dobře zabaví, a až budou větší, nebudou se tvářit jako vyorané myši, když se bude ve společnosti o něčem bavit a ony pochopí, o čem.;-)
Asi se těžko budeme učit zakládat oheń vrtěním dřívka nebo pomocí lupy, ale s pomocí sirky (ne zapalovače) by se děcka měly naučit zapálit hraničku dříví tak, aby chytla. A zároveň vědět, kde můžou ohně zapalovat, a jakým způsobem chránit okolí, aby nevznikl požár. Štípání dříví nebo vlastoruční zpracování těsta na buchty nebo knedlíky, by mělo být taky něco, co je samozřejmé...
Nojo, Berry, někde jsem četla jednu větičku, kde bylo psáno (ironicky a smutně):
lidi se nenarodili proto, aby se učili, ale proto, aby žili.
S tím lze souhlasit jen napůl...:-(

cenzura 
Morseovka je užitečná věc. Kdo ji umí, tak může cokoliv napsat komukoliv a pokud ji ostatní neznají, sdělí si tajné zprávy. Je to taková soutěž, na kolik písmen si člověk vzpomene a co pak diakritická znaménka v morseovce. Ovládáš je Berry?
S tou češtinou, nikdy jsem tohle moc neovládal, ale když jsem si to osvěžil po dvou letech na střední, tak mi to přišlo logické, ale ty názvy se mi pletly.
To už bychom se nemuseli učit historii, protože je to nepotřebné, něco co už bylo, ale někoho to baví, někdo pracuje jako historik...
Některé věci jsou prostě potřebné, i když už je jiná doba. :-)

Vložit komentář
Vyplňte formulář níže a přidejte váš vlastní komentář.









Vložit:
:-) :-P :-( ;-)