Genetika populací

Název knihy: Genetika populací
Autor: Jiřina Relichová
Nakladatelství: Masarykova univerzita, Brno
Rok vydání: 2009, 1. vydání
ISBN: 978-80-210-4795-2, 190 stran

Obsah: Biologická učebnice. Ale navedli mě na ni manželé profesoři Šmardovi – rozhodla jsem se rozšířit (ne)znalosti o genu. Jsou to opravdu skripta, ale hodně pasážím jsem rozuměla i jako nebiolog.

Ukázka: 10.2 Zdatnost (fitness) a adaptivní hodnota

Přírodní výběr nepůsobí na genotyp, nýbrž na celkový fenotyp determinovaný mnoha geny a různými faktory prostředí. Ke sledování důsledků výběru je však jednodušší zaměřit se na to, jak výběr mění alelové četnosti jednoho genu.

Kvantitativním měřítkem intenzity přírodního výběru je tzv. darwinovská fitness neboli relativní fitness, selekční hodnota či adaptivní hodnota. V dalším textu budeme používat termín adaptivní hodnota, jako míry efektivnosti rozmnožování daného genotypu.

Vlastní názor: Ano, bylo to mimo můj obor a náročnější, ale četlo se to dobře a měla jsem čerstvě přečtenou knihu o genu, tak se to dalo. Pomohlo mi si to věci zasadit do rámce. Připomnělo mi to milé doby z předmaturitního ročníku, kdy jsem každý týden hltala přednášky v Mendeliánu nebo jinde z oblasti biologie a genetiky.

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u „Genetika populací

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.