Gen

Název knihy: Gen – o dědičnosti v našich osudech (The Gene: An Intimate History)
Autor: Siddhartha Mukherjee (překlad Jan Šmarda)
Nakladatelství: Masarykova univerzita, Brno
Rok vydání: 2019, 1. vydání
ISBN: 978-80-210-9140-5, 447 stran

Obsah: Monografie genu – jak ho objevili, ač neměl jméno, Mendel – Darwin a další vrstevníci, zneužití Mengelem, pokusy z historie na lidech, možná budoucnost a varování z historie. Každá kapitola je uvedena citátem a prokládána příběhy rodiny, jejíž problémy vedly k výzkumu.

Ukázka: Hladová zima

Nenechejte se ovšem uvedeným popisem ukolébat. Laskavý čtenáři, nedej se svést k úvaze “Propána, to je ale složitost!” a pak spočinout v přesvědčení, že tento postup stejně nikdo nemůže chápat, narušit jej ani s ním promyšleně manipulovat.

Když vědci podceňují složitost, stoupá riziko nechtěných následků. Příklady takového vědeckého pochybení jsou dobře známé: cizorodí živočichové, rozšíření kvůli eliminaci škůdců, se stávají škůdci sami o sobě; zvyšování továrních komínů kvůli omezení zplodin ve městech vede k uvolňování určitých škodlivin ve výšce a znečištění ještě zhoršuje; stimulace krvetvorby z důvodu prevence srdečního infarktu způsobuje houstnutí krve a výsledkem je zvýšené riziko ucpání krevního toku do srdce.

Vlastní názor: Kniha mě velmi oslovila. Je to něco mezi učebnicí a perfektně napsanou beletrií – skvěle se to čte, vše je vysvětleno, rozkresleno, doloženo. Poznámkový aparát je sen. Ale taky to děsí. Jsem vděčná, že jsem to mohla přečíst a mohu tušit zase něco víc – abychom neopakovali chyby. Na základě “naučeného” jsem napsala esej.

Taky jsem si poslechla science café, o které se mohu podělit.

2 komentáře u „Gen

  1. Zatím asi nejpřístupnější formu genetické problematiky použila Zdena Frýbová v románu Z neznámých důvodů. Určitě musela kolem genetického výzkumu leccos nastudovat a leccos prokonzultovat s lékaři, protože to byl poloprofesní román, něco ve stylu Haileyho, který psala sice zábavně, ale také přibližoval ve svých románech specifická prostředí. Tehdy jsem se naučila vyslovovat ten příšerně dlouhý název DNA 🙂
    Tato kniha bude nejspíš zcela odborná a taky od té doby už nejspíš daleko ohledně nových objevů.

    • Je sice odborná, ale je psaná jako detektivka a čte se velice dobře i těm, kteří nemají hlubší vzdělání. Děkuji za oplátku za tip, píšu na svůj nekonečný seznam 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.