Pýcha a předsudek

Název knihy: Pýcha a předsudek (Pride and Prejudice)
Autor: Jane Austen (překlad Eva Kondrysová)
Nakladatelství: LEDA & Rozmluvy, Praha
Rok vydání: 2009, 9. vydání
ISBN: 978-80-7335-212-7, 400 stran

Obsah: Elizabeth a Jane, dvě z 5 dcer chudých Bennetových. Matka Bennetová však lpí na představě své dcery výtečně provdat a nezáleží jí na jejich štětí, protože je hnána potřebou svou rodinu zabezpečit. Jane se i zamiluje a její láska je opětována, ale náhle se kontakty zpřetrhají. Elizabeth je učiněna nabídka, ale ta naopak má pocit, že takového nafoukance, kterým pan Darcy se jeví, nemůže nikdy za manžela přijmout. Čas ale ukáže pravých charakter, Elizabeth je pokořena, musí své předsudky měnit, snaží se zrušit předsudky o své drahé sestře Jane a na závěr jsou všichni až překvapivě šťastní.

Ukázka: 54

Jakmile za nimi zapadly dveře, vyběhla Elizabeth na čerstvý vzduch, aby se vzpamatovala a zahnala chmury úvahami, které je bezpečně přivolají. Pan Darcy ji svým počínáním udivil i zklamal.

Jestli sem přijel jenom mlčet a tvářit se vážně a lhostejně, rozčilovala se v duchu, proč sem vůbec jezdil?

Nedokázala si to vyložit tak, aby ji to potěšilo.

Vlastní názor: Výjimečně jsem prvně viděla film a až pak četla knihu, ale pak se na film podívala znovu a opravdu se mi to líbí o mnoho více než Rozum a cit. Přijde mi to paradoxně rozumovější, boj s předsudky, vlastní důstojností a povýšeností, honbou za láskou. Líbily se mi všechny hlavní charaktery, jejich vývoj v čase. Přesah do dneška. Ač Elizabeth vypadá jako feministka, je hezky, jemně, láskyplně (ne)pokořena. 

https://www.instagram.com/p/B8zahnCnrOH/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

2 komentáře u „Pýcha a předsudek

    • U mě asi ta druhá kniha zvítězila momentálním rozpoložením, kdy tematika pýchy a předsudku mi byla přespříliš osobní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.