Pět ročních období

Název knihy: Pět ročních období (Pět fází smutku)
Autor: Jiří Klečka
Ilustrace: Sylvie Kotercová
Nakladatelství: Vyšehrad, Praha
Rok vydání: 2019, 1. vydání
ISBN: 978-80-7601-165-6, 428 stran

Obsah: Filip je se svou dcerou Julií na pohřbu manželky Sylvy. Rakovina. Vrací se ve vzpomínkách k jejich seznámení. V přítomnosti zjišťuje od spisovatele, kterým jeho žena ilustrátorka spolupracovala, že na něčem v posledních týdnech mezi nevolnostmi intenzivně pracovala. Během nacházení nápověd prochází příběhem vyrovnání se se smutkem, ztrátou a setrvání v reálném životě proti snovým únikům do ilustrovaného světa za svou manželkou, sovou Kuliočkem, perlovým Tygrem a hezčím světem. Ale nereálným.

Ukázka: Tříštění

Skutečný svět přichází pozvolna. Šum v hlavě sílí a roste, rozpíná se jako kynoucí těsto.

Když se probudím, stále mám v sítnici oka obtisknuté vycházející slunce. Je černé a nehybné jako fotografie na negativu. Pokoj je zalit do pološera, závěsy semknuté pevně k sobě.

Podlaha zastudí, jakmile na ni položím svá bosá chodidla. Všude se válí zbytky jídla, které jsem zde během těch několika bdělých výprav do lednice nanosil. Protřu si či, negativ stoupajícího slunce se pomalu rozpouští a mizí.

Vlastní názor: Vzpomínka na dva dny letošní druhé a zatím na dlouho poslední dovolené. Knížku jsem přečetla za odpoledne a půl. Pokud bych nedávno nečetla Volání netvora, nevím, zda bych vydržela. Snový a reálný svět jsou odděleny barvou stránek, což pomáhá, ale přítomnost od vzpomínek se mi zezačátku odlišovala velmi těžko. Popisy blízkých u nemocných jsou silné. Hodně se mi líbí rozměr knihy, ten je do ruky vzhledem k tloušťce báječný.

View this post on Instagram

2/20 #berrynctenarak Knihy si prakticky nekupuju, protože se k nim málokdy vracím (ano, výjimku tvoří teo-filo-životní a pohádky s učebnicemi). Když jsem dostala od tety a strejdy román #petrocnichobdobi s dovětkem, že autora #jiriklecka osobně znají z @atmosferaova a mívá hluboké slovo, nadchli mě. Prvních pár kapitol jsem byla trochu zmatená, ale příběh mě držel, já začala chápat rytmické střídání vzpomínek, snů, děje. Čtivé řádky s Kuliočkem, Filipem, Jůlií, jejich přáteli a rodinou mi utekly za půlden až moc rychle. Na přebalu je podnázev pět fází smutku, což mi pomohlo vydržet překlenout zmatený začátek a trochu očekávat konec. V některých částech mi to moc připomínalo Volání netvora, a možná právě proto se mi to moc líbilo.

A post shared by Berry (@berrys_pleasure) on

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.