Začalo to zklamáním… a končí nadějí

Název knihy: Začalo to zklamáním… a končí nadějí (Když byli křesťané ještě sekta)
Autor: Vlastimil Fürst
Nakladatelství: Advent-Orion, Praha
Rok vydání: 2011, 1. vydání
ISBN: 978-80-7172-909-9, 197 stran

Obsah: Převyprávěná biblická kniha Skutky (hlavně), kde u určitých pasáží či citací jsou pod čarou odkazy na konkrétní biblické statě. Od narození Ježíše k ukřižování rychlý přelet a vývoj křesťanství, Saulovo pronásledování až po Janovo vězení na ostrově Patmos.

Ukázka: Vnitřní napětí

Petr a Jan jsou zase na svobodě. Jejich těla ještě nesou známky krutého bičování, ale jejich víra tím byla paradoxně posílena. Celá církev se raduje z toho, jak se Bůh obou apoštolů zastal prostřednictvím moudrého Gamaliela. Oba znovu kážou a církev v Jeruzalémě dále roste.

Na každý židovský svátek se do Jeruzaléma sjíždějí židé z celého světa. Vždy je cítit zvláštní napětí mezi těmi, co mluví aramejsky, a těmi, jejichž rodnou řečí je řečtina. Tyto dvě skupiny židů se nikdy neměly příliš v lásce a časem se začaly dokonce lišit i v některých teologických názorech.

Vlastní názor: Moc se mi to líbilo už jen proto, že děj Skutků a věcí okolo je roztažen do mnoha let až desítek, a to mi nikdy nedošlo, až v této převyprávěné verzi. Baví mě se na to kouknout trochu jinak a vyjít ze stereotypu. Velmi přínosné.

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.