Rakovinné buňky nemají rády slunce

Název knihy: Rakovinné buňky nemají rády slunce (vit. D – ochranný stít proti rakovině, diabetu a srdečním onemocněním)
Autor: Prof. Dr. med. Jorg Spitz, William B. Grant, Ph.D. (překlad Jana Novotná)
Nakladatelství: Anag, Olomouc
Rok vydání: 2013
ISBN: 978-80-7263-803-1, 87/138 stran

Obsah: Kniha byla opět v kategorii odborných z onkologie, a tak jsem si ji jako třetí v řadě (populárně-naučnou) půjčila. Tato ve mě ale vyvolala dost podobné zklamání, jako první. Když v prvních kapitolách autor vysvětloval důležitost vitaminu D, jak si ubližujeme zalezlostí v místnostech (jak ráda říkám krtkoidním stylem života), souhlasila jsem. První vykřičníky jsem měla v pasážích, kdy přeceňujeme rakovinu kůže. Druhý přišel s ukázkou níže. Nedočetla jsem tedy, rozhodla jsem se neztrácet cenný čas.

Ukázka: A odkud získám dostatek vitaminu D?

To ovšem platí i naše pro zuby, kterým mnohem více prospívá zdravá strava a cvitamín D než fluorem nalakonaý povrch zubů! Více informací k tomto tématu můžete najít v knize, kterou Weston A. Price, předseda americké společnosti zubních lékařů, napsal již pčřed 80 lety a jejíž obsah je stále nanejvýš akruální (přehled literatury v Přílzoe III).

Vlastní názor: Ilustrace moc hezké a trefné. Pointa, že bychom měli zdravěji žít, neštítivě se neschovávat před sluncem a že na stravě záleží, ano ano, souhlasím. Ale že rakovina kůže je přeceňovaná (a ty zástupy s melanomy atd.?), má vlastní nesnášenlivost slunce se slunečním ekzémem neznámého času vzniku a divnými reakcemi a do třetice údajná nepotřebnost fluoru pro zuby (ptala jsem se mnoho zubařů a že by se všichni mýlili..?). Nevím, jak v dnešní době poznat pravdu. Ale zkrátka toto mě mate, a tak nemohu zaručit a asi nesouhlasím.

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.