Zbožnost není zadarmo

Název knihy: Zbožnost není zadarmo (Spiritual Disciplines for the Christian Life)
Autor: Donald S. Whitney (překlad Tomáš Kolman)
Nakladatelství: Občanské sdružení Didasko, Vikýřovice
Rok vydání: 2010, 1. vydání
ISBN: 978-80-904378-5-2, 268 stran

Obsah: Autor definuje 10 disciplín, které dle něj skládají dohromady a podílí se na zbožnosti. Dle typu povahy a zájmu jsou nějaké vždy bližší a jiné náročnější, ale zbožnost je o seskládání celého obrazu. Věnuje se postupně každé disciplíně, jak na ní pracovat, jaká jsou úskalí, co o tom říká Bible. každou kapitolu začíná citátem.

Ukázka: Kapitola 11 – Vedení deníku

Stejně jako v případech všech ostatních disciplín, i při psaní deníku se vyskytnou chvíle vyprahlosti, v nichž nám nezbývá nic jiného než vytrvat. Deník vám brzy zevšední. přijdou dny, kdy zažijete duchovní verzi “tvůrčího prázdna”. Jindy vás v Písmu neosloví nic, co by stálo za zápis, a ani s Bohem nezažijete nic zvláštního. A je v pořádku si v takových chvílích napsat jen pár slov anebo dokonce několik dní úplně vynechat. Mějte však na paměti, že nakonec budete muset takovou bariéru prorazit, jinak vám deník nepřinese žádný dlouhodobý užitek. Jinými slovy, neustaňte v této disciplíně jenom proto, že se nadšení prvních dní postupně vytratilo. Tak to bývá. Buďte na to připraveni a zároveň se připravte vytrvat.

Vlastní názor: Knihu jsem začala číst z jara, kdy se mi ale skousávala těžko, ač mě velmi oslovovala. Věděla jsem, že to, co čtu, nedělám. Tehdy jsem překopávala život (to jsem tu zmiňovala mockrát, zlomové léto) a pak se k ní na podzim vrátila, kdy jsem ji přečetla asi za dva dny. A najednou to bylo příjemné, protože jsem ty věci dělala, aniž bych o nich četla, ujišťovala své směřování a to, že cítím potřebu to zkoušet, je v pořádku a utváří to tu zbožnost. Utvrdilo mě to také v tom, že netřeba se zaměřit na jednu disciplínu, ale skládat celek (a zjišťovala, jak moc to souvisí). Nakonec jsem tedy byla nadšená.

https://www.instagram.com/p/ByNNjSui68x/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.