Prostě Hawking!

Název knihy: Prostě Hawking! Geniální myšlenky vtipně a jasně (Einfach Hawking!)
Autor: Rüdiger Vaas (překlad Michal Šmíd)
Nakladatelství: Grada, Praha
Rok vydání: 2018
ISBN: 978-80-271-0786-5, 128 stran

Obsah: Populárně-naučný souhrn tezí Hawkinga doplněný ilustracemi, poznámkami, shrnujícím testem za každou kapitolou a citacemi fyzika. 

Ukázka: Gravitační pasti – Za horizontem to pokračuje – ale kam?

Černé díry jsou nejen nejjednodušší, ale i nejbláznivější objekty ve vesmíru. Jejich hmotnost je tak veliká, že podle teorie relativity světlo nejen ohýbají, ale pokud je v určité vzdálenosti, tak ho donutí, aby kolem nich obíhalo. V jejich okolí jsou prohozené levá a pravá strana a v jejich nitru podle matematických modelů i prostor a čas. Tam se už nelze v prostoru volně pohybovat nebo zůstat stát na jednom místě, ale vše je nevyhnutelně taženo do středu černé díry, kde končí samotný čas. V bezprostřední blízkosti rotujících černých děr je prostoročas navíc tak promíchaný, že je tam teoreticky možné cestovat v čase.

Vlastní názor: Řekla jsem si, že bych jako fyzička měla znát to, co Hawking říká. Ale při čtení mi čím dál více docházelo, že já nikdy nebudu teoretická fyzička a že mě baví právě to propojení s medicínou a  věcmi souvisejícími, ale teorie relativity není něco, v čem by mě bavilo se rochnit. Proto se mi kniha četla hůře. Ale jako taková je dobrá – doplňující ilustrace, shrnutí, vysvětlení, to je na výtečné úrovni. Jen to není pro mě 🙂

https://www.instagram.com/p/B5KL5GNHuoM/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.