Vyhněte se rakovině

Název knihy: Vyhněte se rakovině aneb prevence zhoubných nádorů pro každého
Autor: Jan Žaloudík
Nakladatelství: Grada, Praha
Rok vydání: 2008, 1. vydání
ISBN: 978-80-247-2307-5, 189 stran

Obsah: Populárně-naučná kniha tentokrát zaměřená na prevenci psaná lékařem po 30 letech praxe. Poukazuje na obecný zdravý životní styl, který známe, věnuje se základním faktům okolo rakoviny a jednotlivým vyšetřením. Kdy jít k lékaři, aby se s tím ještě dalo něco dělat. Zdůrazňuje, že je důležité začít včas a neodkládat.

Ukázka: III. Lze vůbec rakovině předcházet?

Nutno otevřeně říci, že zhoubným nádorům ve většině případů předejít neumíme. Můžeme jen snižovat riziko jejich vzniku. Tam, kde je souvislost chemických látek, fyzikálních vlivů nebo biologických rizik známa a souvisí s profesionální zátěží při práci, lze uplatnit hygienické normy a právní omezení, o což pečují hygienici a odborníci pracovního lékařství. Rakovině také předcházíme celým hygienickým a toxikologickým dohledem nad potravinami a nápoji, které konzumujeme, výrobky a materiály, s nimiž se denně setkáváme, aspoň pokud jde o přítomnost látek s prokazatelně rakovinotvorným účinkem.

Vlastní názor: Trochu mi přijde, že by kniha zasloužila aktualizaci. Některé věci se trochu posunuly a dobrým dojem mi shazuje neustálé přirovnávání k autu, technickým prohlídkám a omílání stejných příkladů. Jinak je to skvělé dílo – velmi čtivé, srozumitelné a má rozsah na vše, co asi běžné pacienty okolo rakoviny napadá. Bonusem je útočení na otázky a omyly, které se v praxi vyskytují a lidé se na ně bojí až stydí zeptat.

https://www.instagram.com/p/B4IJVKenOV1/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.