Volání netvora

Název knihy: Volání netvora (A Monster Calls)
Autor: Patrick Ness (překlad Anežka Sedláková), námět Siobhan Dowdová, ilustrace Jim Kay
Nakladatelství: Nakladatelství JOTA, s. r. o., Brno
Rok vydání: 2012, 1. vydání
ISBN: 978-80-7462-151-2, 216 stran

Obsah: Příběh o malém chlapci, jehož maminka má rakovinu a už se z toho nevyléčí. Malý Conor mívá v noci noční můry, kdy za ním přichází starý tis ze zahrady. Netvor. Postupně mu vypráví 3 příběhy, které ukazují, jak život není černobílý. Téma příběhu souvisí s aktuálním Conorovým prožitkem z toho dne. Od začátku mu Netvor říká, že 4. příběh už ale bude vykládat sám Conor. Ten se tomu brání. Tis ho totiž nutí, aby mu řekl svou největší noční můru, kterou ale nejsou noční návštěvy Netvora…

Ukázka: Příběhy jsou divoké šelmy

Netvor poklekl, aby viděl Conorovi do očí. Budu ti vyprávět, jak jsem pomohl zničit pár nepřátel, řekl. Povím ti, jak jsem pobil pár saní.

Conor zamrkal.

Věz, že příběhy jsou divoké šelmy, pokračovat netvor. Když jim, povolíš uzdu, mohou napáchat pěknou spoušť.

Netvor vzhlédl a Conor se otočil, aby zjistil, kam se to dívá. Prohlížel si okno Conorova pokoje. Přesně to, za kterým spala babička.

Povím ti příběh o čase, kdy jsem se poprvé rozhoupal k chůzi, řekl netvor. Dozvíš se, jak dopadla zlá královna, o niž jsem se postaral tak, aby ji už nikdy nikdo nespatřil.

Conor polkl očekáváním a napjatě se na netvora díval.

“Tak povídej,” řekl.

Vlastní názor: Nevím, proč hodně lidí říká, že je to příběh pro děti, když je to psané s psychologickým účelem vyrovnávání se s odchodem blízkých. Za mě nejen odchod, ale i dlouhodobá nemoc. Hodně mi tato kniha pomohla právě svým přesahem. Četbu jsem kvůli ilustracím hodně dlouho odkládala, ale i když vypadají děsivě, jsou vlastně úžasné. Celý námět ženy nemocné rakovinou, která se knihy nedožila, je geniální. Vzala jsem si ji asi příliš osobně, ale jsem hodně vděčná, že jsem si ji mohla přečíst a pokud někdo zápasí s touto problematikou, asi knihu mohu doporučit, i když to není lehké čtení. Prý je to i zfilmováno, ale do kina bych na to nešla. Záleží, jak k tomu přistupujete – zda jen jako k pohádce nebo k možnosti zrcadla a vyrovnání se, které to nabízí.

https://www.instagram.com/p/B1qysrVI1A_/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

1 komentář u „Volání netvora

  1. Pingback: Pět ročních období | Berry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.