Cestou touhy

Název knihy: Cestou touhy (Pokud jsme skutečně naživu, nikdy nás neopustí touhy a sny…) (The Journey of Desire)
Autor: John Eldredge (překlad Jan Drápal)
Nakladatelství: Návrat domů, Praha
Rok vydání: 2007, 1. vydání
ISBN: 978-80-7255-166-8, 153 stran

Obsah: Prolínání příběhu o lvounovi, který zapomněl, že žil ve vodě, jak mu tam bylo dobře a smutně se přizpůsobil podmínkám, kde nebyl šťastný a nechal se odradit prostředím. Po úryvku následuje vždy několik citátů slavných osobností či úryvků písní a pak je samotný text. John jde logicky – řeší vůbec co to touha je, proč se jí bojíme, jak toužit můžeme. Příběhy jeho a lidí okolo něj. Biblické texty.

Ukázka: Kapitola sedmá – Velká obnova

Srdce nám poklesne. Na věky věků? To je ono? To že je dobrá zpráva? Pak si povzdechneme a cítíme se provinile, protože jsme málo “duchovní”. Je nám trochu úzko a s o to větší vervou se snažíme najít zde a nyní tolik života, kolik jen dokážeme. Končí to tím, že věčnost se našeho hledání života nijak netýká. Máme pocit, že tam žádný život hledat nelze. Protože si nejsme jisti, co vlastně bude potom, pilně hledáme teď. Nezapomeňte: Doufáme pouze v to, po čem toužíme. Jak bychom mohli po nekonečné bohoslužbě toužit více než po nejbohatších prožitcích života zde? Byl by to obrovský rozdíl, kdybyste v srdci věděli, že život, po němž toužíte, je hned za rohem, a že vaše nejhlubší sny vám celou tu dobu šeptaly, co přijde. Písmo nám přece říká, že Bůh nám vložil do srdce touhu po věčnosti (Kaz 3,11). A kde věčnost ve svém srdci najdeme? No přece právě v touze.

Vlastní názor: Schválně jsem si to rozdělila na kapitolu ráno a večer, abych mohla o tématu důkladně přemýšlet. Líbilo se mi více odstavců, než se dá sdílet, aby to nebyla celá kniha. Poznávala jsem se v příbězích. Jak se bojím emocí a prožít se zklamání ve vztazích, místo abych do toho šla naplno. Jak mám strach z věčnosti místo abych hledala Boží království tady. Je to emotivní čtivo – ale na probuzení bylo více než vhodné. Také díky čtení předchozí knihy jsem neměla takový problém s jeho světozorem. Má racionální víra potřebovala tuto pecku.

https://www.instagram.com/p/B1hSqXCI9RM/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.