Chci, abys byl

Název knihy: Chci, abys byl (Křesťanství po náboženství)
Autor: Tomáš Halík
Nakladatelství: Lidové noviny, Praha
Rok vydání: 2012, 1. vydání
ISBN: 978-80-7422-177-4, 260 stran

Obsah: Autor si mě získal už předmluvou, kde vysvětluje své pohnutky k psaní knize o lásce s jakousi českou chladností a nadhledem. Pak se postupně věnuje tématům lásky, aby mohl otevřít ústřední téma a myšlenku motivovanou sv. Augustiánem Miluji: chci, aby byl. Stejně tak přirovnává víru v Boha jako ve chtění přítomnosti a působení v životě. A jakmile je tato teze přijata, pracuje s ní dál. Jak je to pak s láskou k nepřátelům a v našem hříšném světě.

Ukázka: V. Chci, abys byl

Vycházíme ze situace lidí, jimž je tato kniha především určena, tedy těch, kteří se v uvažováních o Bohu vždy stále vracejí k pokornému nevíme. (Už jsme naznačili, že v této úctě před tajemstvím se setkává určitý typ agnosticismu s určitým typem víry.) Ponechává-li nás náš rozum (či přesněji moderní racionalita) v nejistotě, pak si můžeme položit prostou, leč stěžejní otázku: Chci, aby Bůh byl, nebo aby nebyl?

Tato otázka čeká na odpověď z největší hloubky našeho srdce, ze samého jádra naší bytosti. Možná že odpověď na tuto otázku je daleko závažnější než naše odpovědi na to, na co se nás lidé ptají, totiž na náš názor, zda Bůh je, anebo není. Pokud člověk odpoví, že neví, zda a jak Bůh je, nemusím tím své uvažování o Bohu ukončit. Může si položit ještě jinou otázku: Toužím po něm? Chci, aby Bůh byl?

Vlastní názor: Nadšená až ke stropu a ještě dál! První od Halíka, lépe jsem si asi vybrat nemohla. Jsem vděčná za ten odstup, právě díky němu jsem to mohla strávit až na dřeň než plochá americká rozplizlá laskavá slova. Obrovsky se mi líbí ta ústřední myšlenka zjednodušující víru. Nadšená.

Dubový stůl jsem tu už sdílela. Ale když najednou vím, čím je inspirován, vnímám ještě větší přesah a tu píseň mám ještě radši.

https://www.instagram.com/p/B1TIYeWCM4j/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.