Neodolateľný rebel

Název knihy: Neodolateľný rebel (Nádherný psanec) (Beautiful Outlaw)
Autor: John Elredge (překlad Zuzana Smatanová 2013)
Nakladatelství: Redemptoristi
Rok vydání: 2013
ISBN: 978-80-89342-51-8, 217 stran

Obsah: Kniha představující osobu Ježíše jako osobu, trochu zbavenou božství a poukazující na jeho lidské stránky. Jak nám tento rozměr často chybí ve spiritualitě a brání ve správném, plnějším, prožívání.

Ukázka: Kapitola 13 – Milujúci Ježíš

Mnohí katolíci napríklad pokladajů za dostupnejšiu Máriu, pretože Ježiš bol vzatý ďaleko do neba a im sa zdá, akoby celkom odišiel. Je pre nich príliš svatý na to, aby sa s ním mohli roprávať a, uprímne povedané, je to aj trochu náročné. Modlia sa teda k Márii, aby sa za nich prihovárala u Ježiša. Problém nie je v tom, že sa modlia k Márii, ale že sa vobec nerozprávajú s Ježišom… Tento zápas s falošnou, nepravou úctou nie je “katolíckou” záležitosťou. Ranná modlitba v anglikánsko-spiskopálnej knihe spoločných modlitieb sa začíná takto: “Všemohúci Bože a večný Otče.” Nádherný výraz, ktorý aj ja veľakrát používam. Neporovateľne se však liší od toho, ktorý nám dal Ježíš: Abba. Otecko.

Vlastní názor: Vzhledem k tomu, že mi knihu doporučili dva chlapci nezávisle na sobě v odstupu asi týdnu, jejichž duchovní rozhled je mi blízký, vrhla jsem se do čtení a pochopila, proč říkali, že se mi to bude líbit. Ani ne do týdne jsem měla po chvilkách a odpolednách a cestování do práce přečteno. Neříkám, že souhlasím se vším, ale líbí se mi ta navrhovaná jinakost, jiný úhel pohledu a v mnohém mně to inspirovalo. Prvně jsem ze čtení měla strach, protože Na cestě pro mě těžké bylo. Toto se ale četlo samo. Možná nastartováním po “chválopárty“, ale rozhodně jsem byla nadšená a časem si ji budu chtít přečíst znovu.

https://www.instagram.com/p/B008FcQCD1T/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.