I v nemoci si buď přítelem

Název knihy: I v nemoci si buď přítelem
Autor: MUDr. Radkin Honzák
Nakladatelství: Avicenum, Praha
Rok vydání: 1989, 1. vydání
ISBN: -, 160 stran

Obsah: Populárně-naučné (bych řekla) pojednání o duševním zdraví, jak je ovlivňováno společností, duchovností, vhodné pro pacienty i zdravotnický personál. Nechybí grafy, náčrty souvislostí, citáty, praxe.

Ukázka: Chronické onemocnění

Sebelítost je další způsob, jak si komplikovat život při chronickém onemocnění. Nemá nic společného s kladným postojem k sobě a už vůbec ne s dobrým postojem. Je neplodná a vyčerpávající. Spotřebovává nás a uzavírá nám okolní svět, bere nám možnost potěšení a zapuzuje nám přátele. Člověk propadnuvší sebelítosti je bezbranným zajatcem svých špatných pocitů, otrokem konceptu, který mu nedovolí se zaradovat z ničeho. Sebelítost je sama sobě odměnou (bože, já jsem nešťastný jako nikdo jiný – heč!) a vytváří proto bludný kruh, který se jen těžko překračuje. Člověk, který jí propadne, odmítá všechny pozitivní podněty, protože by jej vedly ze stavu patologické jedinečnosti; jedinečnosti, která jen a jen v jeho vědomí je hodnocena jako zajímavá. Jeho okolí se již tak příznivě nejeví, což se odráží i  v postupně se snižujícím zájmu a ochotě okolí se angažovat. Jako by v tomto případě RODIČ ponoukal plačící DÍTĚ, aby plakalo co nejhlasitěji, že si tak získá největší zájem a pomoc. Výsledky jsou však opačné. A tak i když sebelítostivý přístup v sobě neobsahuje vnitřní rozpor, znamená velkou překážku ve spolupráci s nejbližšími lidmi a vede k izolaci postiženého jedince. Jediným výsledkem je bolesínské mučednictví, které opravdu nikdo zvenčí nechápe.

Vlastní názor: Od pana doktora jsem dozrávala delší dobu v potřebě si něco přečíst. Tohle byla perfektní první volba. Přehltnuto jedním dechem, tak aktuální a potřebné. Tohle by si měl přečíst každý, vážně.

https://www.instagram.com/p/By_Cnhoikuv/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

1 komentář u „I v nemoci si buď přítelem

  1. Pingback: Gen jako módní trend | Berry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.