Jeho království

Název knihy: Jeho království (Jedenáct listů Marca Manilia Mezantiana z jara roku XXX. po Kristu) (Valtakunnan salaisuus)
Autor: Mika Waltari (překlad Marta Hellmuthová)
Nakladatelství: Český klub, Simon and Simon publishers, Praha
Rok vydání: 2007, 2. vydání
ISBN: 978-80-85637-90-8, 346 stran

Obsah: 11 neodeslaných dopisů římana Marca jeho dívce Tullii, milované, která ho vyžene, neb si najde jiného. Dopisy, ve kterých popisuje a vyrovnává se s tím, jak hledá vysvětlení zajímavého hvězdného znamení, vidí smrt Ježíše na kříži, hrůzy okolo a snaží se dostat mezi učedníky. V posledním dopise už je rozhodnut svůj život změnit, Tulii pustit k vodě a příběh uzavřít.

Ukázka: List druhý – Marcus Tullii

Claudia Procula řekla: “Jeruzalémské ženy nejsou vždycky tak hloupé, jak si myslíte. Kdyby se to všecko nebylo stalo tak náhle a proti zákonům a kdyby ho jeho vlastní učedník nebyl zradil nejvyšší radě, nebyl by nikdy býval odsouzen. Kdybys byl aspoň nebojácně odložil rozsudek přes velikonoce, všecko by se vyvinulo jinak. Měl na své straně prostý lid a všecky ty, kteří si říkají tiší a očekávají království boží. Je jich víc, než si myslíš a víš. Vždyť tě přece žádal i člen nejvyšší rady, aby směl jeho tělo pohřbít do vlastního hrobu. Já vím mnoho, co ty nevíš. A vím i takové věci, jež neznají ani jeho prostí učedníci. Ale nyní je již pozdě. Zabil jsi ho.”

Vlastní názor: Knihu jsem sice četla hodně dlouho, ale protože jsem kapitoly zpracovávala. Je to zajímavě napsané – prolínáno inspirací biblickými a dobovými dějinami, vlastní beletrický děj. I to, že jsem to četla přes Velikonoce, mi dodalo trochu jiný náhled. Líbí se mi, když se mohu na biblické texty podívat úplně jinýma očima a vnímat jiné akcenty. Děkujeme za doporučení Hance Pinknerové!

https://www.instagram.com/p/BuQccVVFIhn/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

Pěkné si přečíst, že po půl roce jsem prožila podobný víkend a mé vnímání, i když jde najednou o jiné lidi, se nemění 🙂

1 komentář u „Jeho království

  1. Pingback: Velikonoční dějství | Berry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.