Rýmovníkový sirup

Na internetu najdete dva druhy receptů – buď rýmovníkový sirup se svařením nebo za studena prosypání listů cukrem. Já ho dělám podobně jako bezový či meduňkový, zkrátka macerací ve studené vodě.

Ingredience (2 l sirupu):

  • 60 listů rostliny (celé stonky)
  • 30 g kys. citrónové
  • 1,5 – 1,7 l vody
  • 1 kg cukru

Postup:
Vodu převaříme (stačí přes rychlovarnou konvici), rozpustíme kys. citrónovou a necháme vychladnout. Po vychladnutí (důležité!) pořádně umyjeme listy a stonky, nasekáme, roztrháme či jinak rozdrtíme. Přidáme do hrnce a necháme 24 – 36 hodin přikryté stát v chladu. Poté scedíme, rozmícháme důkladně cukr (správně na litr vody kilogram cukru, ale toto mám raději ne tolik sladké) a lijeme do lahví. Do 2 – 3 týdnů jsme vypili, takže trvanlivost nevím.

Příspěvek byl publikován v rubrice Instagram, Recepty a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u „Rýmovníkový sirup

  1. Vidíš, povedl se aspoň ten rýmovník. Meduňkový sirup možná na rok, výborný je bezinkový. Sirup se dá vlastně vyrobit z více bylinek nebo ovoce, i když ty bylinkové jsou i užitečné.
    Rýmovník mám taky doma, už hodně dlouho, říkali jsme tomu citronová kopřiva, protože jsme tenkrát ani nevěděli, jak se to jmenuje…. ale na sirup by to nebylo, má málo lístků.

    • Zrovna včera jsem naložila další várku rýmovníkového a dvojitou meduňko-mátového. Jdu míchat cukr a zakonzervovat do lednice 🙂 Na bezinkový se už tolik let chystám, ale nikdy si je nestihnu (ty černé kuličky) nasbírat 🙁 To je zvláštní, mi ten rýmovník roste jako plevel, tak ho nechám, pak ho ošmikám na sirup a zase se splaší. Také jsem donedávna nevěděla, jak je užitečný, dokud jsem sirup neochutnala u kamarádky 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.