Králův dluh

Název knihy: Králův dluh (Hříšní lidé Království českého)
Autor: Vlastimil Vondruška
Nakladatelství: MOBA, Brno
Rok vydání: 2012, 1. vydání
ISBN: 978-80-243-4902-2, 304 stran

Obsah: Oldřich je se svými pomocníky pozván do Prahy, kde mu král veřejně gratuluje a děkuje za jeho patnáctiletou oddanou službu. A že pošle pro jeho Ludmilu, protože chce uspořádat slavnost na jeho počest. Oldřich však umí počítat, že slouží teprve 14 let a nesedí mu, proč by teď musel dva týdny čekat. Je mu jasné, že král po něm chce něco delikátního, což se potvrdí. Není ale jediný, kdo umí počítat, a tak je těžké vyšetřování udržet v tajnosti. Navíc, když se vehementně chce zapojit i Světlana, která má na Oldřicha také prosbu a ta s vyšetřováním souvisí. Než to Oldřich stihne říct svým pomocníkům čekajícím v šenku, ti se snaží najít zajímavý případ k vyšetřování, a ten, jak se ukáže, vlastně také souvisí. Dvoutýdenní lhůta ale utíká příliš rychle, když musí Oldřich dokázat, že dluh krále Chebským byl splacen a jak je to do toho zapojeno svědectví Světlanina manžela, který byl v té době dítětem.

Ukázka: 20. kapitola

“Tak jsem tu zase,” oznámil Oldřich z Chumu, sotva vstoupil do dílny. Michal zvedl hlavu. Nádherný relikviář pro Břevnovský klášter právě dokončil. Zálibně se podíval na své dílo, pak vstal a ruce si otřel o koženou zástěru, kterou měl uvázanou v pase. Tyhle závěrečné práce nemohl svěřit žádnému ze svých tovaryšů.

Vlastní názor: Nenávist dokáže zlé věci, láska a vydírání ještě horší. A pojmenovat syny dle evangelistů je úsměvnou třešničkou.

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.