Prokletí brněnských řeholníků

Název knihy: Prokletí brněnských řeholníků (Hříšní lidé Království českého)
Autor: Vlastimil Vondruška
Nakladatelství: MOBA, Brno
Rok vydání: 2011, 1. vydání
ISBN: 978-80-243-4249-8, 311 stran

Obsah: Oldřich se svými pomocníky je poslán vyšetřovat do Brna a pomoci tak prelátům hledat něco, nevědouc přesně co. Ota se od nich oddělí a vyšetřuje v okolí Olomouce. Je zajímavé, že děj se odehrává sice v okolí Brna, a to ve vesnicích Heršpice, Židenice a připadalo mi to jistým způsobem kouzelné poznávat místa, jak vypadala kdysi. Zlom nastává, když Oldřichovi dojde, o co jde a podaří se mu opět vyhovět jak králi, tak prelátskému světu, i když to na začátku vypadalo nemožně. 

Ukázka: 6. kapitola

Převor mírně našpulil bledé rty a pozorně poslouchal.

Pak pokynul rukou, aby ho následoval. Stejným průchodem, kterým zmizeli jeho bratři, ho zavedl do ambitu. Obešli jakýsi dvůr, v němž teď na konci léta rostly na pečlivě udržovaných záhonech trsy barevných květin. Uprostřed pečlivě posekaného trávníku šuměla voda v malé fontánce.

Vlastní názor: Poznávat historické rozmístění Brna mě bavilo. Opět byl v ději důraz na spravedlnost a smutné zobrazení toho, jak ji každý vnímám jinak a co šve je pro to obětovat, přes jaké mrtvoly zajít.  

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.