APAGE SATANAS!

Název knihy: APAGE SATANAS! (Hříšní lidé Království českého)
Autor: Vlastimil Vondruška
Nakladatelství: MOBA, Brno
Rok vydání: 2010, 1. vydání
ISBN: 978-80-243-4030-2, 339 stran

Obsah: Tentokrát děj navazuje v linii Ludmily, která má dvě děti a je na Bezdězu sama, protože Oldřich je s králem na Moravě. Přijíždí za ní její příbuzná, která si myslí, že se jí vždy při úplňku zmocňuje ďábel. Na Bezděz přijíždí inkvizitor, protože ví o případech dalších minimálně dvou urozených dam, kterým se děje to samé. Děj se zamotává, Ludmila se snaží vyšetřovat na vlastní pěst. A v tom děj skočí na Oldřicha, kterého král posílá na Moravu, aby pokud možno věci vyřešil a inkvizitora poslal co nejdříve domů. Sledujeme jeho linii, až se setkáme s dějem, kdy skončil u Ludmily a pak už pokračuje u obou. Intriky, zastírání zla intrikami a ďáblem a spravedlnost ve vlastních rukou.

Ukázka: 16. kapitola

“A tudíž ani žádná sklepnice,” dodal s nevinným výrazem velitel Diviš. Panoš Ota jen zakroutil hlavou, jako by chtěl říci, kdy konečně dostane hřmotný velitel pánovy družiny rozum. Pravda byla, že Otu dříve považovali za neodolatelného svůdce, ale poslední dobou byl své pověsti hodně dlužný. Zůstala mu vlastně jen jedna milenka. Pokud měl čas, jezdíval do Mělníka za lékárnicí Vojtkou, kterou měl opravdu rád a bylo mu s ní dobře. Byla však bohužel vdaná, i když manžela už několik let neviděla. Ve společnosti o svých milostných spádech více mluvil, než aby po nich opravdu toužil.

Vlastní názor: Jak vidno v ukázce, postavy nám stárnou a mění se. Tato kniha mě asi jako první trochu zklamala. To, že děj jel ve dvou liniích a potkal se, to jsem zvládla. Ale zase je tu teorie vedlejší Přemyslovské větve, která se chce ujmout vlády, a to mi přišlo teda propracovanější a nápaditější v Boleslavském mystériu, než zde. Tady to ztratilo jiskru… 

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.