Znamení Jidáš

Název knihy: Znamení Jidáš (Hříšní lidé Království českého)
Autor: Vlastimil Vondruška
Nakladatelství: MOBA, Brno
Rok vydání: 2009, 1. vydání
ISBN: 978-80-243-3669-5, 297 stran

Obsah: Děj se vrací do 2. roku vlády krále Přemysla II. Oldřichovi nedávno zemřela žena Blanka se synem (zde mi to nesedí – ve Vraždě v ambitu je totiž řeč o ženě Anna-Marii a se synem neumřou po porodu, ale v jednom roce). Toto ho ovlivňuje (chtějí ho oženit), jeho smutek a částečně náhled na věci. Král ho však povolá na svůj dvůr, aby vyřešil intriky svých poddaných ještě dříve než inkvizice, kterou nikdo nemá rád. Někdo se pokusil těžký zločin schovat za ďáblovy činy a přitom se jen snažil ututlat 20 let starý hřích. Zlo plodí další zlo… 

Ukázka: 4. kapitola

“Vy jste neslyšel, že ode dveří existují jen jediné klíče? A ty nosíme u sebe,” odsekl popuzeně nejvyšší komoří.

“Přesto bych si rád ověřil, že ty komnaty jsou prázdné. Nejdříve se podívám do vaší, pane ze Švamberka,” navrhl královský prokurátor. “A vás, pane purkrabí, požádám, abyste zatím poslal pro ostatní členy královské rady. Stejně si potřebuji se všemi promluvit. Jeden voják zůstane tady na chodbě a bude hlídat. Byla chyba poslat stráž pryč, sotva jsme sem přišli.”

Vlastní názor: Oldřich opět dokazuje, že lidé rádi skrývají své zlo za zlo ďábla a spravedlnost má přednost i před králem. Je za to sice potrestán, ale nelituje. Proto se mi to čte tak dobře a ráda s královským prokurátorem souhlasím.

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Znamení Jidáš

  1. Pingback: Tajemství abatyše z Assisi | Berry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.