Olomoucký bestiář

Název knihy: Olomoucký bestiář (Hříšní lidé Království českého)
Autor: Vlastimil Vondruška
Nakladatelství: MOBA, Brno
Rok vydání: 2006, 1. vydání
ISBN: 80-243-2226-9, 258 stran

Obsah: Oldřich je králem vyslán na Moravu vyřešit ztrátu královského zlata. Zde ale králova pravomoc není tak silná, ba téměř mizivá. Oldřich se svými pomocníky musí hledat jakousi politickou korektnost mezi purkrabími, správci a biskupovými lidmi. Do toho řeší případy vražd vlkodlaka a musí uhýbat inkvizici, která se spoléhá často na lež. Děj je tedy řádně napínavý.

Ukázka: 8. kapitola

Les před ním prořídl. Pronásledovaný změnil směr, aby nemusel běžet do kopce. Teď sbíhal po svahu dolů a klopýtal přes kořeny. Na kraji lesa ho panoš Ota dostihl. Byl drobné postavy a na sobě měl špinavé plátěné šaty. Panoš Ota po něm zezadu skočil a strhl ho k zemi. V tu chvíli si překvapeně uvědomil, že to je mladé děvče.

Vlastní názor: I zde se děj postupně rozdělí do jednotlivých vyšetřování, která ale nejsou tak separovaná. V části, kdy se Ota musí začít pohybovat v podzemí, trochu vzpomíná na podzemí z předchozích knih, ale téměř vůbec. Více prostoru už zde dostává nový pomocník, písař Wolfgang, hrbáč, který má strach z inkvizice, která ho již popotahovala právě kvůli jeho tělesnému postižení. Opět je zde ukázáno, jak mocní dokážou zneužít lidského neštěstí ve svůj prospěch a ještě mu pomáhat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.