Vražda v ambitu

Název knihy: Vražda v ambitu (Hříšní lidé Království českého)
Autor: Vlastimil Vondruška
Nakladatelství: MOBA, Brno
Rok vydání: 2005, 1. vydání
ISBN: 80-243-1823-7, 277 stran

Obsah: Tentokrát se jedná o tři samostatné detektivní příběhy. První příběh je sice zasazen dějem k umírajícímu králi Václavu II., který chce vědět, jak se Oldřich stal královským prokurátorem. A ten tedy vzpomíná, jak odešel studovat na církevní školu a tam musel řešit první zločin. Objevil svou lásku ke spravedlnosti, že církev není bezhříšná a někdy je třeba spravedlnosti lehce pomoci. Další případ skáče do doby 1. případu pod Přemyslem II. (mladým králem, vládne Václav I.), kdy je Oldřich ještě písařem a na konto vyřešení je jmenován královským prokurátorem. 3. případ ukazuje, co předcházelo jeho svatbě s Ludmilou, protože na její původní svatbě vyřeší další zločin.

Ukázka: 14. kapitola

“On mě nechtěl umlčet. Právě naopak, chtěl, abych mluvil. Jsem si jistý, že almužník Luitprand záviděl opatu Heidenreichovi jeho postavení a usiloval o to, aby se opatem stal on sám. Když zjistil, že se v klášteře dějí nějaké zvrhlosti, pochopil, že je to jeho příležitost. Kdyby jen svrhl opata, neměl jistotu, že jeho úřad získá. Z vyprávění svého synovce Knuta ovšem pochopil, že jsem zřejmě viděl někoho, kdo je v hierarchii církevního kléru postavený vysoko. Kdyby věděl, koho jsem v ambitu viděl vraždit, mohl by ho vydírat. Proto tak naléhal, abych mu vše řekl. Teprve když zjistil, že mu nevěřím, zavolal inkvizici.”

Vlastní názor: První omáčka okolo děje, tedy zasazení do umírání Václava II., mi přišlo jako naprostá zbytečná komplikace a její smysl jsem nepochopila. Každopádně je tento příběh skvělý, protože hodně vysvětluje Oldřichovo pozadí a čtenář lépe pochopí, proč tak moc nemá rád inkvizici. Druhý děj zase poodhalí, proč je Ota jaký je. Třetí příběh byl zfilmován (Jménem krále, 2009) – neviděla jsem ho a po přečtení mě to láká. Jen nevím, jak moc ne/budu zklamaná, když už jsem Oldřicha četla tolikrát a mám o něm představu 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.