Do země ohně a ledu

Název knihy: Do země ohně a ledu: cestopisné vzpomínky z cesty na Island
Autor: Karel J. Zákoucký (pseudonymy K. Koutský, K. Městecký, Miroslav Tuček)
Nakladatelství: Praha: Josef Drahoš (v komisi E. Weinfurta)
Rok vydání: 1922
ISBN: -, 240 stran

Obsah: V průběhu textu se dočteme, že cesta probíhala okolo roku 1913 a jedná se o lodní cestu okolo Islandu ze strany Víku přes Reykjavík, sever, zastávku v Akureyri zpět k jihu a přes Faerské ostrovy. Autor popisuje zážitky z cesty z Čech do přístavu, lodi, vyjížďky na souši. Popisuje nejen zážitky a poznatky z cesty, ale k navštíveným místům přidává pověsti, kterými je Island opravdu opředený.

Ukázka: Do Akureyri

Rychle dali jsme se převézti na břeh. První budova, ku které jsme přišli, byl kostelík. Má svůj sloh, řekl bych islandský, neboť všecky kostelíky, které jsem viděl a do svého náčrtníku načrtal, jsou si podobny jako vejce vejci a mají příznaky, podle kterého islandský kostelík poznáte na první ráz. Jen ty staré, z rašeliny vybudované jsou odlišné, ale těch již nemnoho. Věž těchto islandských kostelíků sice upomíná na sloh gotický, ale jinak gotiky na celé budově není.

Vlastní názor: Tuto knihu jsem naopak přečetla během sváteční služby 1. 1. Přestože jsem se v půlce dočetla, že je přes sto let stará, tudíž spousta věcí není aktuálních, naopak jsem se dočetla plno souvislostí o islandském životu z období nadvlády Dánů, k čemu mají ty koně, spoustu pověstí k památkám, z nichž jsem znala dost, ale ne všechny. A použití přechodníků! Četlo se to samo. Jinak, ale samo, nikoli obtížně. Nádherné dílo, vypravěčsky, obsahově. A ještě přidaná obsahová hodnota. Pohlazení.

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.