Plynkáček v Akureyri 24

Ráno jsem posnídala jahůdkovou ovesnou kaši a do nemocnice šla sama. Sika se vrátila v noci pozdě a v pokoji bylo ticho a já nějak měla tušení, že už asi nepůjde. Odpoledne jsem zjistila, že správné, pokoj je otevřený, věci sbalené a na rozloučenou mi z vyklizených věcí přesunula do poličky cherry rajčátka. Dnes nebyly bílé kaloty mojí velikosti, tak jsem skončila v tradiční tmavě modré uniformě.

S Klarou jsme se dohodly, že dnes budu všude přebíhat podle toho, co zajímavého tam bude a co jsem ještě neviděla. Nachystala jsem CT pumpu, byla u prvních CT kardiologických. To úplně první jsme dělali naší asistence, které jsem věkově tipovala mezi mnou a (m)Lékárníkem. Prosím, v září jí bude 40. Takhle chci vypadat aspoň ve 30! Kardiologické CT jsem už jednou viděla a tehdy mi pověděli pohádku, jak lepit elektrody na hrudník – vlevo dole je černá láva, z ní nahoru prýští červený oheň, vedle toho svítí žluté slunce na zelenou travičku. Pak jsem šla na operační sál – urologické zavedení JJ stentu. To znám od nás. A probíhalo to stejně s malými rozdíly – podlaha nebyla mokrá, protože pacienta měli dobře zacévkovaného a tudíž nemusel být dole žádný kýbl. A taky všichni měli roušky přes nosy. Navíc, po operaci se nechávaly vesty na rentgenu (který nachystala instrumentářka, my přišli k nachystanému), protože je pak bude někdo čistit před další operací. Čepiček mají na výběr více druhů, hodně nosí takové kuklovací, kterou jsem viděla u nás jednou u vousatého pana doktora – tady to nosí, aby jim netáhlo na krky. Ale je to na výběr v šatně, žádné pod rukou ty s dobrou gumičkou na hodně vlasů. Posledním rozdílem bylo, že se rameno nechalo na volno a doktor si jím sál posunoval z ledvin na močový měchýř.

Pak jsem se vrátila na jedno CT a pak jsem byla na MR na angiografii dolních končetin. Hned po ní mě povinně poslali na oběd (přece tu nejsi otrok!). Polévku jsem dnes vynechala, abych unesla zákusek 🙂 Byla zapečená ryba s chlebovou krustou, brambory, květák s mrkví a salát jsem si dnes vybrala ten mrkvovo-něco-rozinkový. Z baru pár syrových babymrkviček, klasický meloun a pražené solená směs oříšků. Zákuskem dnes byla skyrsupá, což byl Skyr rozmíchaný asi s mlékem a nakrájeným ovocem. Mňamózo. Pokračovala jsem na jeden sál (kotník), kde byl podle Sóley nejprotivnější doktor. Se smíchem jsem jí říkala, že jestli toto je nejprotivnější, tak nemám slov 🙂

Pak byl ještě sál, ale já se zasekla dole (je to vždycky na zavolání, sály jsou 3 a mašiny 2 a asistentka 1 na jednu operaci, neexistuje přebíhání mezi dvěma sály, to raději pošlou druhou zespod). Pomáhala jsem na CT a pár sjížděla úplně sama. Mezitím nás volala na vafle asistentka, kterou jsme ráno vyšetřovali – byly to spíše takové vaflové palačinky, s mameládou nebo čokoládou, šlehačkou a borůvkami. Ta vůně, co tam byla. Ach.

Odpoledne jsem se rozhodla jít naposled do lesa (pomalu se loučím…) i kdyby trakaře padaly, neb dopoledne hustě sněžilo. Když jsem vyšla, u moře mi bylo trochu chladno, ale v lese už bylo dobře. Šla jsem jen po hlavním okruhu a dobře jsem udělala, byl vyrolbovaný pro běžkařskou stopu a já mohla jít po okraji. Když jsem 2 úseky šla po svém (něco mě zaujalo), brodila jsem se po kolena až zadek do sněhu. Takže 11 km bylo namáhavých, ale za odměnu, bylo mi horko, potkala jsem 7 běžkařů, jednoho chodce a v dálce viděla 2 jezdce na koních.

https://www.instagram.com/p/BtRjKWLljHk/

Cestou jsem se stavila těsně před zavíračkou v už zase hustém sněžení (které bylo chvílemi i během vycházky) v obchodě pro buchtu na pátek do práce a mléčnou rýži. Hodně ji tu opěvují, tak chci zkusit, jestli je jiná, než naše 🙂 Na večeři (pozdní) dojíst zeleninovou polévku a alou spát. Sice jsem si přede dveřmi odhrnula, ale je ta zasypáno, že to není poznat. Tak jsem ráno zvědavá.

0. Úvod a odjezd

  1. První srovnání zdravotnictví a rtg projekce
  2. Zbytek rtg projekcí
  3. Sportem ku zdraví
  4. O žádankách, doktorech, pravomocích a vitaminových předsudcích
  5. Poslední projekční rozdíly
  6. Začalo sněžit!
  7. Toulání Kjarnaskógurem, Naustaborgirem a Hamrarem (lesy nad letištěm a golfovým hřištěm)
  8. Úvod k CT
  9. Odpolední toulání Hvammurem (poslední část lesu)
  10. Viděla jsem nevídané – a nejen polární záři
  11. Úvod k MR
  12. Rekapitulace poloviny pobytu
  13. Ekumenická bohoslužba s nejkrásnějším Islandím východem slunce
  14. Jak jsem pozorovala velrybu a plavila se na obřích vlnách
  15. Flóra a záchodový výhled
  16. Toulání ke kostelíku nad Akureyri
  17. Druhá, úplně jiná, polární záře
  18. Nejmodřejší obloha doprovázející mě při nákupech
  19. Okénko od českého pana doktora
  20. Odpočinkový den, kde jsem mohla být zase na návštěvě “jako doma
  21. Lyžovačka
  22. Plavání a ultrazvuk
  23. Mammografie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.