Plynkáček v Akureyri 23

Vzbudila jsem se letmo, když se Sika vracela domů a pak ráno hladem 🙂 (jím, ale prostě večeřím rozumně, tak mám ráno hlad :-)). Bylo mi příjemně teplo, které mě drželo od plavání a ještě na dlouho. Posnídala jsem tedy jablíčkový Skyr s vločkami (ten nám v září s (m)Lékárníkem obrovitánsky chutnal, chutná jako pečené jablko a myslím, že patří k těm nejlepším na spektru, zároveň nedokážu říct, které jsou horší) a do nemocnice šla sama, neb se Sikou jsem se nějak pořád míjela. Protože jsem dneska vyšla minutu před třičtvrtě, hned na konci domu jsem slyšela kostelní zvony a překvapilo mě, že je doma neslyším nebo mě nebudí. A protože jsem věděla, kde dnes budu, vzala jsem si bílé kalhoty a růžovou halenu.

Mammografie, kde jsem měla být, začínala až v 9, tak jsem si sjela sama jedno MR mozku. 

Mammografické okénko

Toto jediné nemohu porovnat, protože jsem u nás nebyla a v rámci studia ani nebudu. Velice mi (opět) učaroval přístup. Pokusím se vysvětlit. Žena je uvedena do takové šatny, kde má svou zatahovací kabinku a dostane takovou růžovou sukýnku, kterou si obleče na vrchní část těla. Ráno si sedne lékařka-radioložka, která má celou tuto “brest clinic” na starosti, s rad. asistentkami si napíšou si k objednaným pacientkám, co asi bude. Zda začít ultrazvukem a pak mammo, či opačně, zda bude pravděpodobně biopsie, co je oblast zájmu, zda mammo s kontrastem či je to jen běžná screeningová kontrola. Screening tu je mezi 40 – 70 lety ob dva roky, je-li vše v pořádku. Zároveň jsou ale ženy screeningovány na rakovinu děložního čípku, a když do té skupiny spadají (nějaká historie, něco se nezdá, od 12 let je očkování), spojuje se to v jeden den s mammem. Gynekologické vyšetření totiž probíhá v té místnosti, kde je ultrazvuk a dělá se i biopsie v tomto úseku. Takže 3 místnosti, kde je vše.

Často tedy lékařka začínala ultrazvukem, pak bylo mammo a zběžně se podívala na snímek a rozhodla, zda je pacientka hotová nebo se jí něco nezdá. Kdo už přišla s nějakým podezřením, šla prvně na mammo (pokud nebylo i s kontrastem), pak byl ultrazvuk. U něj (když je tam podezření) je rad. asistentka, aby byla po ruce, když se lékařka rozhodne odebrat vzorky. Ty jsou dvojí – buď jen “šťourání” jehlou, to je drobné (z drobných útvarů), posílá se do laboratoře do Reykjavíku, ale je to bez umrtvení a komplikací. Nebo klasická biopsie bioptickým dělem, kde už se podepisuje informovaný souhlas, umrtvuje, snaží se věci držet v jakési sterilitě. Na ultrazvuk je navlečený speciální sterilní pytel a doktorka používá jednorázové sterilní gely. Tyto histologie si dělají v Akureyri sami v laboratoři.

A na čím narážím komplexním přístupem? Asi i u nás při podezření se dělá hned ultrazvuk, nevím, zda by se ten den dělala biopsie. Ale rozhodně by se nestalo to, že jedna pacientka tam byla objednaná, protože den předtím na CT hrudníku kontrast nasytil i axiální uzlinu.

Mammo je jiný svět. Je emotivnější. Dvě pacientky, kde se dnes dělaly biopsie, to nesly velice špatně. Ta jedna už měla nějakou rakovinou historii a musely se vyloučit metastázy. Byla velice bolestivá, pak naříkala, že nechce, aby doktorka brala druhý vzorek. Ta ji uklidňovala dýcháním a dokončila to, pacientka pak byla samý úsměv a děkovala jí. Druhá měla hmatatelný útvar, už větší, a ta jen polykala slzy během zákroku a bolestí to nebylo. Dnešek jsem v tomto ohledu nesla hůře. A zároveň ve mě byl ten pocit, že to nechci zapomenout. Tu lidskost. 

Mammografy mají na celém Islandu tři – jeden tady, jeden v Reykjavíku a jeden pojízdný na kliniky po ostrově. Lékařka tady je ale odbornicí jedinou na celém Islandu. Prý odjela na rok do Kanady, aby se mohla na toto specializovat a je opravdu odbornicí. Také mi dnes vysvětlovala, co na ultrazvuku hledá, co to znamená a hodně mi to dalo.

Konec mammografického okénka

Na oběd jsem dnes měla vařené jehněčí, brambory, vařenou žlutou řepu, omáčko-polévku z mrkve a květáku a salát z pekingského zelí s okurkem a rajčetem. Z baru jsem si přidala směs naložených oliv s papričkami, čerstvou papriku a okurek a ringli. Ještě jsem tu tuším nepsala o tom, jak jsou Islanďané zvyklí jíst a kombinovat jinak než my. Třeba včera tu rybu si hodně lidí vzalo jen rybu a k ní chléb s máslem a čerstvý květák. Dneska k jehněčímu si zase spousta lidí nevzalo brambory a řepu, ale vzali si 1 – 2 uvařená vejce, sýro-tvaroh co je vždycky v baru a já ho ještě pořád neochutnala. Nebo si vezmou to maso a k tomu syrovou směs brokolice a květáku (dnes byly v nabídce i žampiony). Zkrátka, na brambory se tu těším skoro jen já (já zas nejím k obědu chleba), a jakoby to vypadá, že jí strašně moc bílkovin a tak polovinu toho je ještě porce zeleniny. Z čehož z velké části je syrová, někdy dušená. Jo a až se dočtete, že Skyr se tu jí s mlékem, tak je to pravda. Dneska jedna, která nešla dolů na oběd, si to chystala (tu misku jsem viděla často, ale dnes ten proces poprvé) – do misky Skyr, zalít mlékem a k tomu sýr s marmeládou přikusovat. Nebo knekebrot se sýrem. Vůbec (m)Lékárník by tu byl ve svém živlu. Často si k obědu dávají sklenici mléka – dokonce v jídelně je pítko na vodu a vedle toho si můžete natočit mléko do sklenice. Zkrátka, jiné chutě.

Po práci jsem chtěla jet do jedné rezervace, ale nedostala jsem se tam. V uličkách nebyly cestičky, jen hlavní cesta, garáže a dílny a já bych se tam dostala až po setmění. Nakoukla jsem tedy k dalšímu dominantnímu kostelu a jela autobusem domů. Začalo sněžit a mně se dneska ve vlhkém chladu hůře dýchalo. Doma jsem si uvařila zeleninovou polévku, dojedla se chlebem s marmeládou a přeji vám krásné sny 🙂

0. Úvod a odjezd

  1. První srovnání zdravotnictví a rtg projekce
  2. Zbytek rtg projekcí
  3. Sportem ku zdraví
  4. O žádankách, doktorech, pravomocích a vitaminových předsudcích
  5. Poslední projekční rozdíly
  6. Začalo sněžit!
  7. Toulání Kjarnaskógurem, Naustaborgirem a Hamrarem (lesy nad letištěm a golfovým hřištěm)
  8. Úvod k CT
  9. Odpolední toulání Hvammurem (poslední část lesu)
  10. Viděla jsem nevídané – a nejen polární záři
  11. Úvod k MR
  12. Rekapitulace poloviny pobytu
  13. Ekumenická bohoslužba s nejkrásnějším Islandím východem slunce
  14. Jak jsem pozorovala velrybu a plavila se na obřích vlnách
  15. Flóra a záchodový výhled
  16. Toulání ke kostelíku nad Akureyri
  17. Druhá, úplně jiná, polární záře
  18. Nejmodřejší obloha doprovázející mě při nákupech
  19. Okénko od českého pana doktora
  20. Odpočinkový den, kde jsem mohla být zase na návštěvě “jako doma
  21. Lyžovačka
  22. Plavání a ultrazvuk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.