Plynkáček v Akureyri 20

Spala jsem poměrně dobře a dlouho. Chvilku jsem se válela v teple a pak už opravdu vstala. Ale překvapilo mě skákání teplot – když jsem vstala, bylo venku asi jeden nebo dva stupně nad nulou, pak jsem viděla začínající východ slunce v devět (přestala být černá tma a nad horami začal jemný proužek šeda), za půl hodiny teplota klesla na – 5 °C a když jsem odcházela z domu, zase se zhoupla na – 3 °C. Rozcvička dnes byla jasná – přestalo svítit světlo na záchodo-sprše, tak jsem našla  5 náhradních žárovek ve skříních, vytáhla žebřík, sundala kryt a jednu po druhé žárovky zkoušela, až ta pátá byla funkční. Zbytek jsem položila do předsíně na stůl, ať se to neplete, protože jiné náhradní jsem nenašla. (a to pomíjím, že mi nesvítí druhé světlo v pokoji, ale to mi primárně nevadí) Na snídani jsem si dala bílou kávu, borůvkový Skyr s vločkami a mramorovou buchtu.

Schody a cesty ve městě zase mírně klouzaly. Ale bylo docela teplo. Nevěřili byste, jaká fronta stála před lodí, kde je o víkendu venkovní kavárna. Zas takové teplo teda nebylo. A až dnes jsem si všimla, že ten kostel, okolo kterého chodím, má po čtvrthodinách pokaždé trochu jinou melodii a až pak bimbá, kolik je. Před naším kostelem jsem musela chvíli počkat, protože bylo zavřeno a všichni měli zpoždění, ale pak jsme se sešli.

Odpoledne jsem byla opět pozvaná na oběd, a tak jsme měli polévku, pečivo a opět výtečný pravý čerstvý hummus (ten mi tu jede, doma ho asi začnu dělat), zeleninu a dle libosti sýr, marmeládu atd. A nějak jsme po o povídali a povídali, pak si dali čaj a já až pak pozdě odcházela.

https://www.instagram.com/p/BtG9EPyF3Xh/

Krásně zapadalo slunce. Že prý mě odvezou, ale já říkala, že se ráda projdu. Moc mi tu vyhovuje, že denně zdravotně chodím, někdy více, někdy méně, ale denně. Nemyslím, že bych tu zhubla, ale lépe mi tu je a rozhodně mnohem lépe spím. To ticho a tma mi chybět budou. A lesy pár kroků od domu…

Povečeřela jsem zbytek rizota ze včerejška, cucám čaj, píšu pohledy do pár sbírek, ve kterých ještě Islandí nejsou, rozplétám si po pramenech vlasy a hodně se unáším v myšlenkách ve své zamotané hlavě. Rodiče mi poslali fotky z jejich oběda, tak jsem byla v mysli s nimi. Pokaždé, když mi to mírně v těch mých kozačko-sněhulkách podklouzne, v duchu se směju, jako když mi to podklouzlo na severu a já vykládala, jak ty boty testuju na Island. Ráno jsem zase měla ten pocit a potřebu být krásnou a křehkou. Obléct se a načesat, abych sama se sebou byla spokojená. Vnitřně i vnějšně. Zazpívala si s nahrávkami. Teď už si jen zalezu do postele, budu si číst a rozmýšlet, co přesně budu dělat zítra. Variant mám více, uvidíme dle počasí. 

0. Úvod a odjezd

  1. První srovnání zdravotnictví a rtg projekce
  2. Zbytek rtg projekcí
  3. Sportem ku zdraví
  4. O žádankách, doktorech, pravomocích a vitaminových předsudcích
  5. Poslední projekční rozdíly
  6. Začalo sněžit!
  7. Toulání Kjarnaskógurem, Naustaborgirem a Hamrarem (lesy nad letištěm a golfovým hřištěm)
  8. Úvod k CT
  9. Odpolední toulání Hvammurem (poslední část lesu)
  10. Viděla jsem nevídané – a nejen polární záři
  11. Úvod k MR
  12. Rekapitulace poloviny pobytu
  13. Ekumenická bohoslužba s nejkrásnějším Islandím východem slunce
  14. Jak jsem pozorovala velrybu a plavila se na obřích vlnách
  15. Flóra a záchodový výhled
  16. Toulání ke kostelíku nad Akureyri
  17. Druhá, úplně jiná, polární záře
  18. Nejmodřejší obloha doprovázející mě při nákupech
  19. Okénko od českého pana doktora

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.