Čtyřicet dnů

Název knihy: Čtyřicet dnů (Die vierzig Tage des Musa Dagh)
Autor: Franz Werfel, překlad Hanuš Karlach
Nakladatelství: Praha: Odeon
Rok vydání: 1982, 5. vydání (tohoto překladu 1.)
ISBN: -, cca 690 stran

Obsah: Kniha je dělena do tří podknih, z nichž každá je uvedena Biblickým textem. Děj je podle skutečné události, o které se autor dozvěděl v roce 1929 během návštěvy Turecka a která se odehrála během první sv. války r. 1915. Jedná se o genocidu křesťanských Arménů muslimskými Turky, kteří pořádali transporty smrti, tutlali je uvnitř vlasti i před ostatními národy a hrstka sedmi vesnic se rozhodla uprchnout na Mojžíšovu horu a pokusit se zachránit. Na samotné hoře pobývají 40 dní a všemu velí Bagratjan, který se nedávno vrátil z mnohaletého exilu ve Francii, hraje si na vlastence a zjišťuje, jaké to je být jím doopravdy. Jak nalézt sebe, syna, který se touží stát Arménem a jak do toho všeho pasuje francouzská manželka. Popisuje také, jak se k tomu běsnění a děsům staví různé typy lidí.

Ukázka: Kniha druhá – zápas slabých; I – Náš příbytek je horská výše

Gabriel vystoupil na místo, které si vybral za hlavní pozorovatelnu. Bylo na jednom ze skalních vrcholků na Damlaciku a poskytovalo nerušenou vyhlídku na moře, do orontské nížiny a na pohoří, jehož vlny se ztrácely směrem k Antiochii. Pokud jde o údolí, dalo se dohlédnout od Heder Begu až k Bitiasu. Nejzazší vesnice byly skryty pohledu za mnoha ohyby. Samozřejmě tu kromě této pozorovatelny bylo ještě asi deset nebo dvanáct předsunutých míst, z nichž si číhavé oko mohlo vzít důkladně na mušku jednotlivé části údolí, odsud ovšem, z dobrého úkrytu mezi skalními útesy, dalo se v hrubých rysech přehlédnout všechno.

Vlastní názor: Knihu jsem četla strašně dlouho, čtvrt roku. Nemohla jsem se ale od ní odtrhnout a chtěla jsem ji dokončit. Konec je však naprosto jiný, než jsem myslela. Je to třetí variace místo dvou, které mě napadly. Ke kterým to směřovalo. Autor si dal práci zjistit co nejvíce a vše zpracoval. Utrpení je popsáno tak důkladně, že jsem nedokázala číst v kuse. Jsem ale za to ráda – do teď jsem o tomto úseku dějin neměla ani ponětí. A přitom tato kniha tolik znamenala pro Židy, mezi které autor patřil, během druhé světové války.

https://www.instagram.com/p/BpHpgAiAUHB/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.