Povídání pro Malinkou – hudba, tvá závislost

Sice chci tolik psát o Islandu, ale dnes zkrátka musím psát o hudbě. I ta nás na Islandu provázela – buď místní rádio a čím více na severu bez signálu, tím více repertoár tvého tatínka. Jsme hudebně založení. Ale ty tomu vévodíš. Do nedávna jsem netušila, jak moc, Máli.

https://www.instagram.com/p/Bq8N2PfFHEJ/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

S nadsázkou jsi své hudební preference projevovala již v bříšku, když se tvá maminka učila na hudební státnice. A prý ses nad modernějšími kousky nespokojeně vrtěla. A dlouho ses koupala jedině s Mozartem. Jakmile sis dokázala stoupnout, zkoušela jsi to u klavíru s hlasitým “lajalajá”, umíš si měnit rejstříky, zapnout ho, nahrávat. Doma ti založili poličku s různými cinkátky, harmonikami, foukátky, i flétničku tam máš. Objevuješ, jak se na co hraje a miluješ to. Když jsem se učívala o hudebnících, kteří hráli od dvou, tří, čtyř let, pořád jsem nechápala, jak je to možné. Znala jsem jen sebe a všechny okolo, jak v první třídě jdeme do hudebky a jsme rádi, že jsme rádi, protože jediným nástrojem před tím byly samozřejmě vařečky a hrnce. U tebe už tomu rozumím. Ty a tvůj strejda a vlastně i maminka a její větev (a babička z mé větve) jste hudebně nesmírně obdarováni. Jakmile něco slyšíte, dokážete to zahrát (teda ty zatím objevuješ, jak se na co hraje). Ano, já se učím zpívat z listu a umím zpívat vícehlasně, ale naučila jsem se to, neuměla jsem to přirozeně.

Že se ti hudba líbí se začalo projevovat tak, že už je vydaný zákaz ti hudbu pouštět u jídla, neb je z tebe maličkatá závislačka. Na NG festu jsi nadšeně tancovala a tleskala v třičtvrtě roce, jakmile doma zpíváme, přidáváš se nejhlasitěji a u hudby se celkově uklidňuješ. Když jsme nedávno trénovali píseň, pořád ses snažila přidávat taky.  Tvá knížečka s hudebními nástroji a jejich ukázkami tě naprosto fascinuje. A to fascinuje mě.

Tvůj tatínek mi pak prozradil, že příště ti mám rovnou pustit Vodiaciho psa, protože toho taky miluješ, protože. Pejsek. To jsem viděla, když ses vzbudila v kočárku psím štěkáním, posadila se, prudce začala rozhlížet s hlasitým “ha, ha, ha(f)”! A až pak jsi ráčila registrovat mě 🙂

Když jsem tě posledně hlídala a tys byla nešťastná, že maminka odešla nahrávat CD, uklidnil tě Helanův Rapper, pak sis poručila pustit CD se sborovým zpěvem, začala mi podávat nástroje, foukátka mi dávala k puse a mohla ses přetrhnout. To jsem ale ještě netušila, jak dokážeš hudbu prožívat naživo. V sobotu jsme tě vzaly s babičkou v rámci hlídání za kulturou na náš milovaný Třinecký sborový koncert na živo. Nedokážu říct, zda byl větším zážitkem koncert, nebo tvá přítomnost na něm. Byla jsi velice klidná (pak už to bylo dlouhé, tak jsme se chodily cvičně procházet a lozit po schodech, ale vždy se vracely zase na chvíli dovnitř). Potřebovala jsi být tak, abys viděla, stála na skříňce, klínu či parapetu a dirigovala s dirigentem a když se chór otevíral dynamicky, začala jsi tancovat a hudbou žít. No a když jsem ti pár kousků do ouška zpívala s nimi, nalepila ses mi ouškem na pusu úplně a málem se zpěvem přidala taky. Byla jsem naprosto fascinována tvým chápáním a prožíváním hudby a o to více si to užívala sama. I víš, kdy tleskat!

Záznam z roku 2016. Žeru ho. Jak jeden klavír a pár “rachotítek” dokážou udělat neskutečnou náladu celého koncertu, kde slovo je vkusně podbarvováno, dynamika neskutečně vystavěna a vlastně. Toto je to, proč miluji sborový, pravý sborový, zpěv.

Nemůžu se dočkat, až začneš opravdově zpívat a hrát ty. Opravdu si myslím, že se máme na co těšit. 

https://www.youtube.com/watch?v=HfbP-gxK7jo&fbclid=IwAR2dFy9mGJtkDEjnmH3rQEhQZOXVUmMEksBFNUd4cI3AvBl72UaUR5HDEJk

A na tento i s orchestrem jdu. Dostala jsem darem lístek a jsem naprosto nadšená. Proto mi nevadilo Máli tentokrát hlídat a stoprocentně si ho neužít, přestože jsem si ho vlastně užila jinak. Nemůžu se dočkat tohoto hudebního zážitku. Tak aby vám to nebylo líto, můžete živě sledovat záznam 🙂

1 komentář u „Povídání pro Malinkou – hudba, tvá závislost

  1. P. S. Nesmím zapomenout na tvého pradědečka z naší strany. Ten je z vyprávění také velkým multiinstrumentalistou (já ho zažila už jen na ten klavír, ale jinak prý kde co!). Nedávno jsme cvičili píseň, ke které tvořil hudební doprovod. Zpívala se mi jinak, měla jsme ji. V krvi 🙂 I on byl dojatý z našeho rodinného zpívání, že ho v krvi máme. Musíš mu co nejdříve zazpívat sama 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.