Barvy Skandinávie a Islandu

Název knihy:Barvy Skandinávie a Islandu
Autor: Jaroslav Luner
Nakladatelství: Computer Press, a. s.
Rok vydání: 2008, 1. vydání
ISBN: 978-80-251-2250-1

Obsah: Kniha má dvě kapitoly – Skandinávii a Island. Prvně má pár krátkých podkapitolek povídání o místě, historii, základních informacích či zvycích, které připraví na nádherné fotografie míst s drobnými komentáři.

Ukázka: Island – Lidé a země

Přijeli jsme se dotknout nepoznaného, poznat vůni horkých vřídel, sopky, ledovce, pouště. Přitom jsme – snad – objevili sami sebe. Snad nás samota v šedých lávových polích naučila více přemýšlet o přírodních zákonitostech. Snad jsme museli jet až sem a vydrápat se na vrcholy sopek, abychom si uvědomili, jak křehký a zranitelný je svět lidí v porovnání s mocnými silami přírody. Snad jsme se v tichu horké a zároveň chladné pustiny, kde celé léto nezazáří na obloze jediná hvězda, naučili vnímat život kolem sebe bez matoucích šumů civilizace. Až se začne valit láva či voda, zaduje vichřice, nebo se svět rozkýve zemětřesením, pak bude úplně jedno, jak kdo vypadá, odkud je, v co věří, jak se jmenuje jeho bůh. Nebo ne?

Vlastní názor: Toto mě pohladilo. A ten úryvek, s ním naprosto souzním a vystihuje to, jak jsem návštěvu Islandu vnímala. Prohlédla jsem si fotky míst, kde jsme převážně byli s komentáři, které jsme si převážně přečetli tam. Zkrátka, udělala jsem si pár minut pro sebe, relaxovala, uklidnila se a pohladila dušičku. Krásné. Skandinávii jsem jen prolistovala a nemohu ji porovnávat (nebyla jsem tam), večer si ji přečtu zase za odměnu, ale nevěřila bych, že mě tak pohladí kniha, kde je méně písmenek než obrázků.

https://www.instagram.com/p/BrASmOlD65h/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.